Плевнелиев пред Ройтерс: Политиците в България трябва да работят заедно

  • 20 март 2013 20:10

  • 3044
  • 20
Плевнелиев пред Ройтерс: Политиците в България трябва да работят заедно
©

Българските политици трябва да работят заедно, за да избегнат страната да бъде тласната по-дълбоко в кризата, каза президентът на България днес, след като бурни демонстрации принудиха правителството да подаде оставка миналия месец, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

След протестите заради държавната корупция и цените, поставяни от енергийните монополи, най-бедната страна в Европейския съюз е изправена пред предсрочни избори през май, които почти сигурно ще доведат до парламент без абсолютно мнозинство, припомня агенцията. Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното призова всички партии да отворят листите си за реформаторски-ориентирани политици, които не са зависими от сенчести бизнеси, за да се избегне избухването на протестите отново. "Най-голямата надежда, която имам е, че отговорни политици ще сформират правителство. Безотговорните политици биха играли партийните си игри", казва още Плевнелиев в интервюто.

Изборната несигурност, съчетана с обещания за увеличаване на разходите с цел уталожване на гнева на протестиращите, породи съмнения дали България ще се придържа към стриктната си фискална политика (бюджетният й дефицит бе едва 0,5 на сто от националния продукт миналата година), необходима за запазване на доверието към валутния борд, посочва Ройтерс. Президентът заяви, че това не е опция. "Това правителство може да направи много неща, но едно не може да направи - да промени бюджета или да излезе извън рамката. Това няма да се случи", каза президентът. Докато икономиката се възстановява от дълбока рецесия и безработицата достигна на най-високото си равнище от осем години насам - 12 процента, правителството няма много място за маневриране.

Плевнелиев, чиято роля е до голяма степен церемониална и който беше също толкова мишена за протестиращите, колкото и партийните политици, назначи технократска администрация, която да изведе България до изборите, и обеща, че тя ще работи, за да помогне на най-нуждаещите се в страната със средна месечна заплата от 400 евро. И десноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, и социалистите набират около 20 процента в проучванията на общественото мнение,така че победителят в изборите почти сигурно ще се нуждае от коалиция, за да управлява, но ГЕРБ и по-малки партии изразиха резерви срещу сътрудничеството с други.

Ако стигнем до задънена улица на следващите избори, това ще задълбочи още повече кризата в страната, каза Плевнелиев, бивш министър на инфраструктурата в кабинета на Борисов, който спечели изборите през 2011 г. на гърба на неговите усилия да модернизира остарялата и изровена с дупки пътна мрежа на България, припомня агенцията. Според него без значение дали ще има коалиционно правителство или програмно правителство или голяма коалиция, това е по-добър сценарий за България, отколкото насочването към нови избори, завършва Ройтерс.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3044 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
Ким Чен Ир

2014.10.20 | 14:55

20
всичките политици трябва да бъдат разстреляни ЗАЕДНО
ьп

2014.10.20 | 14:55

19
Те политиците работят заедно 23 години вече. Нали заради тях сме на това положение.

2014.10.20 | 14:55

18
Не ме интересуват политиците. Интересува ме бъдещето на хората и влизането му в някакви нормални норми на живеене.

2014.10.20 | 14:54

17
АБСОЛЮТНО Е ПРАВ, БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ТРЯБВА ЗАЕДНО ДА РАБОТЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ!

2014.10.20 | 14:54

15
Политиците ни трябва да работят заедно в някоя мина.

2014.10.20 | 14:54

16
Избори до дупка ! И да не се оправдават с кризата,народа като не ги иска ще ги постави в такава схема,че да не могат да си правят коалиции.Не сме толкова глупави.Докато не излязат нови лица с нови идеи,трябва да бъдат поставени в шах.До тогава служебното правителство ще върши работата.Единствения проблем ще са законите и реформите,които ще трябва да се изпълнят чрез народно събрание,но със тях или без тях те нямат воля за радикални промени в законодоателната власт.Особено ако става въпрос за съдебната система..Така че,избори до дупка !
Айнщайн

2014.10.20 | 14:54

14
През живота си съм срещал много хора, които са откривали топлата вода, но съвсем друго си е това да го направи президента. Считам, че това е еволюционно постижение за народа и държавата ни. Господ да пази България от изконния и избирател. Амин.

2014.10.20 | 14:53

13
Дупедавец, словоблудец, гнусен плъзгав плужек! Това ли нищожество, гниещо в новобогаташките си кичозни палати и офшорни сметки, е наследникът на Ботев и Левски за "свята и чиста република", дето си пожертваха живота?! Народе, осъзнах се, надигни глава и изтрий от земята тази презряна измет!!!
Центурион

2014.10.20 | 14:40

12
Плевнелиев пред Ройтерс: Политиците в България трябва да работят заедно => Че от това по заедно повече може ли бе те работят заедно от 23 години непрестанно на всички ни писна от тях и съвместната им работа сега е ред на българите да ги работят тях 23 години да видят хубаво ли е !
нео

2014.10.20 | 14:40

11
Путю Маринкин,с постни популистки изказвания.Толкова антипатичен охлюв е тоя национален предател,гъзолизец.

2014.10.20 | 14:40

10
Ако поне малко се вслушаш в народа тъпа невестулка, ще разбереш че хората не искат старите политици, а искат промяна това не е промяна смешна кукла на конци. Как може с толкова малко думи да кажеш толкова простотии, просто акъла не ми го побира! Заслужаваш да те плювнат с тия малоумни изказвания. Ти си най-неадекватния и анти-народен президент от 90-те години до сега, просто нямам думи, както казва проф. Вучков "Гледам и не вярвам на ушите си". Или с две думи какъвто ни е президента в момента, такава ни е и държавата.
Българската политическа мафия...

2014.10.20 | 14:38

3
Политиците в България трябва да работят заедно срещу народа ! Както си е от дъъъъъълги години! Има едно нещо ,което пропускате! Поколението се смени и ние не сме ,като нашите "покорни мирни и тихи родители - овчици" Ние сме новите Българи и ще ви смажем ,ако не спрете да крадете и не решите проблемите ни и измисления ви "имунитет" не ще ви спаси!

2014.10.20 | 14:39

9
Да сте жив и здрав и Бог да ви даде сили и разум,защото ние -вашите родители,вече 23 г,се въртим в политическия капан на пъстри по цвят манипулатори,който съсипаха нашия и най-вече ВАШИЯ живот,гонейки само техния и на тесен кръг олигарси,външни и вътрешни монополи интерес.Какво да вярваш-4-ма души изгорели като факли-те гледат и говорят бездушни баналности,ток за февруари -пак 120лв,-сгр.инсталация-106 лв.Президент и партии,призовават за коалиции(какво ще реши народа,без значение).Пръскат милиони да обучават вас,младите без работа,по програми за безмислени квалификации,Частни съдии и мутренски фирми,узаконени с техния благослов вземат последния ни лев,бе никакъв съд и още,още...ДИГАЙТЕ СЕ,ДОГОДИНА Е КЪСНО!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини