Плевнелиев е съставил служебното правителство в съответствие с разпоредбите на Конституцията

  • 18 март 2013 18:06

  • 2310
  • 4
Плевнелиев е съставил служебното правителство в съответствие с разпоредбите на Конституцията
©

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното е съставил служебното правителство в съответствие с разпоредбите на Конституцията и с практиката на Конституционния съд. Това се посочва в становище на администрацията на Президента по повод публични изявления, свързани с конституционните правомощия на държавния глава за назначаване на служебно правителство, съобщиха от прессекретариата на Президента.

Държавният глава, както е посочено и в Тълкувателно решение 20 от 1992 г. на Конституционния съд, при формирането на служебното правителство е допустимо да променя и структурата на служебния кабинет. В решението си Конституционният съд приема, че "съгласно чл. 84, т. 7 от Конституцията промените и структурата на Министерския съвет се правят от Народното събрание по предложение на министър-председателя. Така е в случая на министър-председател и Министерски съвет, избрани от Народното събрание. Когато президентът назначава служебно правителство, той не е ограничен от Конституцията да определя неговата структура, още повече, че предвид особеностите, присъщи на този кабинет, президентът може да реши да рационализира управлението или да го направи по-икономично, пише в мотивите на съда.

С назначаването на министър за развитие на електронното правителство с указ на президента не се създава ново министерство, поясняват от Президентството. Назначаването на министър без портфейл, т.е. без ведомство и административна структура, не представлява структурна промяна. Въпросът за изграждането на електронното правителство е въпрос на реализиране на политика.

Назначаването на трима зам.-министър-председатели е в изпълнение на Конституцията. Нейните разпоредби предвиждат да бъдат назначени поне двама такива. В компетентността на държавния глава е да може да назначи и трима вицепремиери.

Последвайте канала на

2310 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.03.19 | 00:00

4
Aха! Да назначава, бе, ние ще ги храним всичките. Няма проблеми.

2013.03.19 | 00:00

3
Росенчо какво пионерче си само!
съветник

2013.03.19 | 00:00

2
Плевнелиев е съставил служебното правителство в съответствие с разпоредбите на Бойко Борисов.
Арес

2013.03.19 | 00:00

1
Само като му видя еврейската физиономия на този продажник и ми се повръща. РОСКО, калпазанин такъв, народа не можеш да заблудиш вече. Много сме видяли и търпяли.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини