РЗС скочиха срещу социологически проучвания

  • 18 март 2013 15:19

  • 1798
  • 5
РЗС скочиха срещу социологически проучвания
©

Партия „Ред, законност и справедливост” внесе жалба до Централната избирателна комисия  във връзка с публикуване на социологически проучвания, представени в грубо нарушение на Изборния кодекс. Това се казва в съобщение на партията, изпратено до медиите.

Днес в редица национални медии бяха представени данни от проучвания на общественото мнение, свързани с изборите на агенция „Медиана” и „Галъп интернешънъл", продължава съобщението. В телевизионните участия на представителите на тези две социологическите агенции по никакъв начин не става ясно кой е възложителят на проучванията  и източниците на финансиране, каквото е изискването на Изборния кодекс. В броя на в-к „Труд” от 18 март г. е публикувано социологическо изследване на агенция „Медиана”, придружено от коментар на Кольо Колев. Накрая е публикуван текста: "Данните са от национално представително изследване, проведено в периода 9-15 март 2013 г. с 1008 души от агенция "Медиана" по поръчка на в. Труд.”. Във в-к „Преса” от същата дата на стр. 19 е публикувана таблица, която представя обществените нагласи. Публикацията завършва с още по-фрагментарно пояснение: "Данните са от изследване на "Галъп", проведено от 7 до 12 март 2013 г." По сходен начин (т.е. без посочване на възложителя и източника на финансирането) тези данни бяха цитирани и от различни интернет-сайтове, гневят се хората на Янев.

Това са преки нарушения на чл.137 от Изборния кодекс, обясняват от РЗС. Там изрично е указано, че от деня на указа на президента за насрочване на изборите до изборния ден включително всяко огласяване на такива данни трябва да съдържа информация за възложителя на проучваното, агенцията, която го е извършила, и източниците на финансирането му. Тази информация трябва да се представи пълно и ясно, като в аудио-визуални материали по електронните медии трябва да се излъчи веднъж в началото и веднъж в края на предаването, а в печатен текст да заема не по-малко от 5% от общата площ на материала, на видно място и в обособено поле.

По този повод пресцентърът на РЗС е упълномощен да заяви следното:

Избирателят трябва да знае кой поръчва допитването и сам да си прави изводи дали данните не обслужват някоя партия или лоби. Подобни предавания и публикации създават впечатлението, че тези две агенции крият възложителите си. Това е не само формално нарушение на Закона, но и опорочаване на изборния процес още от стартирането му. РЗС знаеше, че определени поръчкови социолози ще се изкушат да нарушават правила системно и затова промени Изборния кодекс. Първите две агенции вече щракнаха в капана. Надяваме се ЦИК безпристрастно и спазвайки Закона да санкционира нарушителите, настояват от партията на Яне ЯневЯне Янев Яне Георгиев Янев е роден на 22 април 1971 г. в Сандански.   Завършил е математическа гимназия,.

Пресцентърът на РЗС припомня, че преди парламентарните избори през 2009 г. същите тези агенции бяха убедени, че РЗС няма да влезе в 41-то Народно събрание. Прогнозите им за Кюстендил и Белоградчик също се сринаха. В Кюстендил РЗС беше 3-та сила, а в Белоградчик – 2-ра и дори победи тяхната любима БСП. Прогнози им не се сбъднаха тогава, няма да се сбъднат и сега, завършват РЗС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1798 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
DR.JEANE,

2013.03.20 | 14:46

5
Струва ми се че народа достатъчно си го забавлявал.Слизай доброволно от сцената.Не прави това,което ти казват тези дето те управляват.Ще си навлечеш гнева на народа,за който уж умираш, а правиш услуга на твоите врагове.
умница

2013.03.20 | 14:37

4
то се знае кой поръчва почетния гражданин на Украйна Сергей Дмитриевич

2013.03.20 | 14:36

3
Дрън дрън. Като се окаже, че поръчител е фирмата "Рога и копита" кокво става ясно? Тея дето дърпат конците са умни копелета и няма да се оставят политически неудачници да им бъркат чорбата. Тя цялата работа е нечестна. Един от героите на тази нечестност е тоя, дето се прави на народен трибун. Интересно дали на истина мисли, че някой го взема на сериозно? Не е чак толкова глупав, ама продължава играта. Келепирът си е реален. па вие си пишете постинги. Той трупа пачки и километри на служебния Мерцедес.
ПИТАНЕ

2013.03.20 | 14:36

1
СМЕШКО, КАЖИ КАКВО НАПРАВИ КАТО ШЕФ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ЗА КОРУПЦИЯ, КОЙ ПРАТИ НА СЪД, ТЕЗИ ПРОУЧВАНИЯ ВЪЛНУВАТ САМО ТАКИВА КАТО ТЕБ КОИТО КОЛАБИРАТ ПРИ МИСЪЛТА ЧЕ ИМ СПИРА ЛАПАНЕТО КАТО ДЕПУТАТИ

2013.03.20 | 14:36

2
Неможе да се нарича смешко такава уруспия.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини