Плевнелиев след Европейския съвет: България трябва да си напише домашното

  • 15 март 2013 16:52

  • 3361
  • 10
Плевнелиев след Европейския съвет: България трябва да си напише домашното
©

Когато сме наистина под светлината на прожекторите, ако минем по достоен начин през това изпитание, ще спечелим наистина много, заяви на пресконференция за български журналисти в Брюксел президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното след първото си участие в заседание на Европейския съвет.

В отговор на въпрос за обстановката у нас и дали неговите колеги са проявили интерес към темата, държавният глава посочи, че по този въпрос е имало много разговори и ситуацията се следи много внимателно. Бях много впечатлен от изключителната дълбочина на информацията, с която разполагат европейските лидери. Имахме много честни разговори по тази тема, не крия моето удовлетворение от разбирането и надеждата на всички в ЕС, че България по демократичен начин може да използва гражданската енергия, за да станем по-добри, по-ефективни, по-демократични и по-богати, добави той.

Президентът отбеляза, че на 17 април ще има сесия на Европейския парламент за ситуацията в Унгария по повод големите притеснения на европейските институции, че промените в унгарската конституция не съответстват на европейското законодателство и не са съгласувани с Венецианската комисия. Искам да кажа на всички в България, които бързат да променят Конституцията - гледайте дебатите в ЕП, вижте и помнете, заяви президентът Плевнелиев. Той призова да се отчете, че основният закон у нас не е просто български, а и европейски. Ако искаме да го променяме, трябва да си дадем достатъчно време за подготовка, за разисквания кое да се промени, да има обществено съгласие, след това да се съгласува със Съвета на Европа и с Венецианската комисия, чак тогава наистина можем да тръгнем в тази посока по европейски и достоен начин. Обратното е това, което ще се случи на 17 април в ЕП, коментира той.

По неговите думи досега България показва своята демократична култура. Обръщам се към всички популистки настроени политически лидери у нас - европейският подход е да съзнаваме, че поне година и половина или две на тежък труд на много експерти е правилният път за по-добра конституция, заяви президентът. Очевидно в България се е натрупало желание и напрежение, явно много политически сили намират това за важна мярка за подобряването на основния закон. Нямам нищо против конституционни промени, но имам много против да се правят по антиевропейски и недемократичен начин, заяви той.

В отговор на въпрос президентът заяви, че България не бива да подхожда популистки по въпроса с приемането й в Шенгенското пространство. По никакъв начин не трябва да посочваме удобно Брюксел, Берлин или някого друг, да започваме крайно неработещи и спорни двустранни мерки, които могат само да създадат напрежение и неразбиране. Единственият работещ подход за нас по повод механизма на ЕК за сътрудничество и проверка, по повод Шенген, е обективно да съзнаваме, че имаме проблеми за решаване, да си напишем домашното и след това достойно да поискаме, след като действаме отговорно, партньорите ни да постъпят солидарно, посочи президентът.

Попитан как се е чувствал за първи път на Европейски съвет, той заяви, че плува в собствени води, както и че има какво да каже и кой да го чуе. Ако сме амбициозни, комуникативни, ако знаем какво искаме, ако имаме достойна позиция, ще получим разбиране и подкрепа, отбеляза държавният глава. По неговите думи е важно да не се политизира излишно, да можем да комуникираме, да не мънкаме и да знаем какво можем и не можем, къде сме силни и слаби, да не крием проблемите, да бъдем открити и откровени. Когато не крием проблемите, хората си казват "Браво, тези са честни" и ни вярват. Когато замитаме проблемите, а те знаят, че имаме проблеми, хората си казват "Не са честни, не им вярваме". Без доверие няма да стане, обобщи президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Последвайте канала на

БТА
3361 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2013.03.17 | 02:15

10
На кой да имаме доверие, на усмихнатите ви мусури ли?Че и аз като ебкам кварталното курве и аз му се усмихвам пък то вика"нали ме обичкаш и няма да казваш на никой..."
Димитър Георгиев

2013.03.16 | 23:06

9
И кво става сега? Бития си е бит,е,,,ния си е е,,н,,,вие пак сте си на власт,пак не искате да чуете исканията на хората и отгоре на всичко поучавате народа си че дори и да иска не може да промени конституцията си - основният закон по който живеем тук в България , а не в западна европа! Какъв българин си ти бе Плевнелиев? Защо тласкате хората към размирици? Не те ли е срам като влезеш в кабинета си да погледнеш портретите на великите българи от които трябва да се учиш?
Шопов

2013.03.16 | 23:06

8
С уважение, но исканията на хората започват от национализация и стигат до анархия. Много ми е интересно как всички тези искания ще могат да се вмъкнат в конституцията и кой ще се навие да се откаже от собственото си "искане". Президентът не се обявява против промяна в конституцията, а просто призовава тя да се направи внимателно, за да не се обвини пак конституцията след 10-20 години за положението на българина. Разберете хора, че имаме адски много проблеми за решаване преди да опрем до конституцията.
БЪЛГАРИН

2013.03.16 | 23:06

7
КОГАТО БЪЛГАРИЯ СИ Е ПИСАЛА ДОМАШНОТО В ЕВРОПА СА ЖИВЕЕЛИ ПЛЕМЕНА! ПРОДАЖНИЯ ПРЕЗИДЕНТ ПАК СЕ УСРА!
БГ Цирк

2013.03.16 | 23:05

6
Нас кой ни бръсне за слива. Ние сме девета дупка на кавала. Камо ли к,во казал тоя мухльо
gose

2013.03.16 | 23:05

5
милионерчето с неясните милиончета пак се исказва
mimi

2013.03.16 | 23:05

4
Ама, то ти ги замиташ бе, Плевнелиев.

2013.03.16 | 23:05

3
Кой крал,крал!Който не е,да е!От тука нататък все така ще е!Разбра ли олигофренски народе,как те клатят половин век.Не-не си,и никога няма да разбереш.Нито стачките ти стачки(кога ли ги е имало)нито протестите ти-протести.Живееш само с миналото,а не виждаш,как белият експрес на нормалният живот те подмина.Стой си на сточна гара,и "пълни" товарните вагони на тарикатите.
Дарин

2013.03.16 | 23:05

2
хаха какво домашно господин президент.вие май не сте много в час с нещата
Velina

2013.03.16 | 23:05

1
Плевнелиев и той се изказва с якия коментар.лукавата усмивка и тъпотията не ми допадат

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини