Плевнелиев прати Закона за дюните в Конституционния съд

  • 14 март 2013 19:16

  • 1143
  • 0
Плевнелиев прати Закона за дюните в Конституционния съд
© Булфото

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното сезира Конституционния съд за промените в закона за Черноморското крайбрежие.

Той поиска прецизиране на текстовете на нормативния акт, така че да бъде намерен баланс между опазване на дюните от презастрояване и инвеститорския интерес. Президентът настоява за ясни и категорични правила в закона, които да гарантират опазването на природното богатство. В същото време обаче трябва да се отчита и значимостта за обществото на допустимите изключения за строителство - националните обекти и общински обекти от първостепенно значение.

Държавният глава акцентира в мотивите си оспорване на закона върху новосъздадените разпоредби на чл.17, ал.2, т.6 и чл.17а, ал.1, т.2. Законът не създава механизми, които да гарантират, че промяната на предназначението на поземлени имоти в горски територии в зона "А" и "Б" ще става при баланс между насърчаване на инвестициите, развитието на регионите и общините и създаването на условия за опазване и устойчиво интегрирано развитие на Черноморското крайбрежие, се казва още в мотивите на Плевнелиев. Липсват и защитни механизми, които да гарантират изпълнението на инвестиционния проект в срока и в размера на инвестицията, а промяната на предназначението е необратимо, се казва още в мотивите. Президентът е издал указ за обнародването в Държавен вестник на промените в закона и така те влизат в сила.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1143 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини