НС отхвърли предложение на Синята коалиция

  • 13 март 2013 10:46

  • 723
  • 0
НС отхвърли предложение на Синята коалиция
©

С 25 гласа "за", 49 - "против" и 25 въздържали се парламентът не прие предложението на Синята коалиция да бъде наложен мораториум и частична забрана за разпореждане със земи и гори държавна и общинска собственост, попадащи в горския фонд, защитени територии и защитени зони, предаде БТА.

Това беше и последният законопроект, по който гласуваха депутатите от 41-то Народно събрание.

Десните предлагаха сделките да бъдат спрени до изработване на кадастрална карта и план за защитените територии.

Предвиждаше се и забрана за разпореждане и предоставяне на концесии до влизане в сила на кадастрална карта и регистри по закона за кадастъра и имотния регистър, както и забрана за строителство в забранени зони и територии.

Категорично срещу подобен мораториум се обяви председателят на регионалната комисия Любен Татарски /ГЕРБ/. Предлага ни се, отбеляза той, още 35 процента от територията на страната да попаднат под забрана. Над 100 общини са планински, в тях живеят хора, които нямат друга алтернатива освен да ползват горите и планините - на какво ги обричаме, обясни той защо смята за неприемливо предложението на Синята коалиция. Според него това би накарало тези хора да дойдат в София, Варна, Пловдив, където
има поминък и хляб.

Със забрани развитие няма, това не е решение, коментира Татарски. Той припомни, че през 2000 г. са били "забранени" 30% от територията на страната. Къде са интересите на хората от планинските общини, с какво ги защитихме четири години - нула, обърна се към залата председателят на регионалната комисия. Той настоя с парламентът да не "закове" още една голяма част от територията на България под забрана.

Ваньо Шарков, един от вносителите на текстовете, разясни, че в мораториума има срок - до влизане в сила на националните планове. Това означава, по думите му, че администрацията трябва да си свърши работата в този срок. Ако мораториумът не бъде приет, чиновниците ще протакат, мотивира се "синият" депутат.

Работата на следващото НС е да отмени мораториума като приеме законодателната рамка, включи се в дебата съпредседателят на Синята коалиция Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на. Той напомни за неотдавнашната афера в Несебър, известна като "Дюнигейт". За още 5 парцела там е подготвена същата процедура, извадени са от горския фонд, няма търг и се чака само подписът на земеделския министър за продажбата им, продължи с аргументите Димитров. Той заключи, че щом само там има 5 подготвени сделки, то в цялата страна има 50-100. Това означавало, че поне част от тях ще бъдат приключени в ущърб на държавата и ощетяване на данъкоплатците. Да видим всички големи борци срещу корупцията в този парламент как ще гласуват, провокира депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС председателят на икономическата комисия.

Веселин Давидов определи предлаганата мярка като евтина и популистка, за трупане на политически дивиденти. Мораториумът върху тези зони е неправилна политика, подчерта той.

Последвайте канала на

723 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини