Любен Корнезов: И следващият парламент може да бъде блокиран

  • 11 март 2013 16:07

  • 1413
  • 0
Любен Корнезов: И следващият парламент може да бъде блокиран
©

Не е нужно парламентът да дава допълнителни правомощия на служебното правителство - в свое решение от 1992 г. Конституционният съд е разписал ясно правомощията на служебния кабинет и той не трябва да взима дългосрочни решения, обвързващи държавата. Това заяви пред Дарик юристът от БСП проф. Любен Корнезов.

Той се надява след предсрочните избори през май да не се стигне до патова ситуация, която да не позволи да бъде съставено правителство. „Дано да не стане, но и следващият парламент може да бъде блокиран. Никоя парламентарна група няма да има мнозинство най-вероятно. Ще трябва пак разпускане, пак служебни правителства, пак блокаж на цялата държава”, обясни той.

„Аз поне не виждам личност, кой да бъде обединител. Всички уважения към днешния президент, може да не го обичам, но му вярва, не споделям неговите възгледи, но го ценя като специалист”, заяви още Корнезов. „С назначението на служебния кабинет той е длъжен да разпусне парламента и да насрочи избори, това са два указа”, уточни той.

Като един от авторите на Конституцията Любен Корнезов призна, че не само много българи, но и много негови колеги депутати не са прочели нито веднъж основния ни закон. Той предупреди, че въвеждането на изцяло мажоритарен избор на народни представители би било изключително опасно в България, защото това ще доведе до цели парламентарни групи, купени от олигарси или от монополи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1413 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини