Плевнелиев избра премиер, обявява кабинета утре

  • 11 март 2013 06:19

  • 3606
  • 5
Плевнелиев избра премиер, обявява кабинета утре
©

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното обявява изненадващо правителството във вторник, а не както бе казал по-рано - в сряда, съобщиха от екипа му. Причините за това са многобройните спекулации с имена, които самият Плевнелиев нарече “отстрел на кандидатите”, твърди 24 часа.

Бъдещият премиер вече е определен, той е приел и по всяка вероятност няма да е нито един от тези, за които се спекулираше. Саша Безуханова, за която се твърдеше, че може да е премиер, споделила пред близки, че би могла да бъде икономически министър, но категорично не желае да оглави кабинета. Проф. Кирил Топалов - съветник на президента по въпросите на културата, най-вероятно ще седне в стола на Вежди Рашидов.

Вестник "Стандарт" разкрива, че на таен обяд през уикенда държавният глава и най-доверените му хора са направили окончателния избор след совалката от срещи и преговори.

Новият стопанин на "Дондуков" 1 ще е мъж, икономист без политическа принадлежност. Той работи от няколко години в чужбина и е добре познат и приет от Брюксел, довериха още запознати. В момента заема държавен пост в европейска държава и е прехвърлил Христовата възраст.

Експерти веднага лансираха името на Ради Найденов, който в момента е на мисия в Берлин. Той е добре приет от хората на канцлера Ангела Меркел и е известен като професионалист в дипломатическите среди. Той е завършил "Международни отношения" в УНСС. Другото име, което се завъртя, е на посланика ни в Румъния Александър Филипов, който работи във Външно от 2002 г. Преди това той е работил в Селскостопанска академия - София, където оглавявал отдел "Международни връзки и протокол". Бил е и в частния бизнес, като е въртял външна търговия.

На срещата в събота държавният глава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното е получил отказ от омбудсмана Константин Пенчев да поеме юздите на държавата. Причината била опасенията на юриста, че е възможен италиански сценарий с няколко предсрочни вота, което би го превърнало в премиер за неопределен период от време. На срещата през уикенда, на която са присъствали юристи и експерти от бизнеса, са били обсъдени и други имена за премиер. Според участници тогава е било взето окончателното решение кой да оглави държавата до предсрочните избори. Новият стопанин на "Дондуков" 1 ще има възможност сам да подбере министрите си. За целта той ще получи и списъци с имена на уговорените кандидати, които са били стиковани с бизнеса и неправителствения сектор.
Проф. Кирил Топалов - съветник на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното по въпросите на културата, най-вероятно ще седне в стола на министъра на културата Вежди Рашидов в служебния кабинет, се говори в средите на интелектуалците.

0-годишният Топалов е писател, драматург, киносценарист, литературен критик и историк, преводач и дипломат. Бивш директор на Народната библиотека, посланик на България в Гърция (1998-2002). Автор е на многобройни научни изследвания - статии, студии и книги върху историята на българската литература, на известни романи (три от които филмирани - "Бъди благословена", "Бягай... Обичам те", "Не се сърди, човече"), на поставяни на български и чужди сцени театрални и телевизионни пиеси, на книги с разкази за деца и др.

Според запознати професорът е основен автор на по-важните речи на президента, като например на словото му за 3 март.

Като негов конкурент за поста се сочи директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов - режисьор и постановчик с международна известност, който направи и концерта на златните български гласове в "Болшой театър" през октомври м.г. по идея на Рашидов. Възможно, но малко вероятно е да се вземе под внимание и голямата активност на скулптора проф. Велислав Минеков, който е един от основните критици на управлението на Рашидов в културата. Тогава ще последва истински лов на вещици, опасяват се запознати с нападките му. Плевнелиев ще обяви кабинета още във вторник, ден преди 13 март, съобщиха запознати. Той вече е готов с името на премиера и то щяло да изненада публиката, твърдят те.

Още не е ясно и дали по време на посещението си във Виена президентът е разговарял с представителя на България в проекта "Набуко" там Димитър Абаджиев, който също е обсъждан вариант.

Бившият шеф на НОИ Йордан Христосков най-вероятно ще поеме социалното министерство, а новият шеф на фонд "Научни изследвания" проф. Пламен Мишев от УНСС - земеделието.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
3606 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
13

2013.03.12 | 10:57

4
Имайте предвид че това правителство ще управлява най малко до ЕСЕНТА...Трябват ЕКСПЕРТИ а не на Роско ДРУЖКИТЕ....
лаик

2013.03.12 | 10:57

5
А ти как ги прецени на роско дружките ? Някой те е излъгал че си супер-експерт и ти си му повярвал )) А по елементарното ти писание ми се струваш поредното недоносче, головодник, заради което сме това дередже !
ЕМИГРАНТ!!!

2013.03.12 | 10:57

3
БЪЛГАРИ! БЪДЕТЕ МАЛКО ПОЗИТИВНИ! НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ОБИЖДАТЕ И ПЛЮЕТЕ! Благодаря ВИ!!!
s

2013.03.12 | 10:56

2
Който ще да бъде ,да не е комунист и фес,в главичките им се върти само как да гепат кинти и да прекарат нас Българите.
Лакеи на клептокрацията...

2013.03.11 | 15:03

1
Роси ще набута само свои хора, от неговата черга, нито един истински свестен българин, нарочно избутват напред малко известни физиономии, за да излъжат народа, че са нови лица, докато всъщност са покорни лакеи на клептокрацията...

Добави коментар

Водещи новини