НДСВ: Депутатите да променят Изборния кодекс

  • 07 март 2013 14:25

  • 670
  • 1
НДСВ: Депутатите да променят Изборния кодекс
©

Народните представители и ръководството на парламента да не бойкотират хората, които протестират, и да променят Изборния кодекс. За това настояха от НДСВ. Според тях промяната, която да даде право на избирателите да пренареждат избирателните листи, може и трябва да бъде направена. За това е достатъчен един час работа, категорични са хората на Христина Христова.

Бихме искали да припомним, че преференциите в листите, даващи възможност за пренареждане и избор на конкретен депутат в ръцете на гражданите, а не на партийните централи, бяха въведени именно от НДСВ в 40-ото Народно събрание. Осъзнаваме, че фиксираният тогава праг не даваше достатъчна гъвкавост при волеизявата на гласоподавателя, затова най-добре ще бъде да има възможно най-нисък праг на преференциално гласуване - не повече от 3 - 5%.

Ако днешните „народни представители" не се съобразят с това искане на гражданите, залагат капан на следващите парламентаристи. На фона на протестите на гражданите, арогантното отхвърляне на техните искания ще лиши от представителност депутатите в 42-ото народно събрание. Те няма реално да носят доверието на хората и рискът от повторение на протестите и процесите от последния месец ще бъде много голям. Това почти сигурно ще наложи провеждането на предсрочни избори след предсрочните избори с всички произтичащи от това последствия за България, но ще има ли кой тогава да поправи несправедливия изборен закон? Господа народни представители, свършите си работата, послушайте хората, категорични са от НДСВ.

Последвайте канала на

670 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.03.20 | 10:16

1
Алоо НДСВ кои бяхте вие? Вашите 800 дена отдавна минаха да питате ,да искате и да давате съвет! Ясно ли е ,мършиии?

Добави коментар

Водещи новини