Тодор Попов: Трябва да се гарантират навременните държавни трансфери към общините

  • 28 февруари 2013 12:32

  • 1514
  • 0
Тодор Попов: Трябва да се гарантират навременните държавни трансфери към общините
©

Независимо кой ще управлява през следващите месеци, необходимо е да се гарантира навременното превеждане на държавните средства към общините, за да се осигури устойчивост на услугите, които те предоставят. Това заяви председателят на Националното сдружение на общините в Република България Тодор Попов на пресконференция преди Общото събрание на организацията днес в София.

Засега няма тревожни сигнали за финансирането на ключови проекти по оперативните програми. Нямаме основания да
твърдим, че има стагнация. Важно е ефективното усвояване на европейските средства да продължи, защото нито Брюксел, нито някой друг го интересува, че ние сме в политическа криза, коментира още Попов.

По думите му, местните власти са твърдо решени да покажат стабилност, за да може хората да са спокойни. Ще организираме нормални, мирни и честни избори, заяви председателят на сдружението на общините, който е и кмет на Пазарджик.

По повод на коментарите, че той може да бъде част от евентуално служебно правителство, Попов заяви, че вниманието му е насочено изцяло към развитието на местното самоуправление. За всички представители на местната власт, това не е наше предизвикателство, добави той и открои приоритетите през тази година за НСОРБ.

Освен подготовката за максималното усвояване на европейски средства през следващия програмен период, важен акцент в дейността на организацията е създаването на благоприятна среда за развитие на местната власт. Във връзка с това Попов посочи, че голямо предизвикателство за тях е осъвременяването на Закона за местното самоуправление и местната администрация и изрази надежда промените да станат факт до средата на годината.

Сдружението на общините отправя искания към следващите участници в управлението на страната, сред които са реформиране на общинския сектор, диалог между местната и централната власт и отворено към гражданите управление.

Последвайте канала на

1514 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини