Икономист: АЕЦ "Белене" е причината да не се либерализира пазара на ток

  • 27 февруари 2013 08:48

  • 1699
  • 3
Икономист: АЕЦ "Белене" е причината да не се либерализира пазара на ток
© Булфото

Конкуренцията на българския пазар на горива не е изкривена, обяви в предаването "Денят започва" на БНТ Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Това е един от най-конкурентните дори пазари и е абсолютно отворен, допълни Делчев.

На въпрос за служебния кабинет, шефът на Българската петролна и газова асоциация коментира, че не е канен да се включи в него.

Според икономиста Красен Станчев, много пъти е обсъждана възможността за наличието на повече дружества, които да предлагат електроенергия. Това обаче не се случва на практика, въпреки че е възможно. АЕЦ "Белене" е основната причина да не се либерализира пазарът, смята той.

Станчев обяви, че ако се национализират ЕРП-тата, трябва да се плати около милиард евро заради неустойки и разтурване на договорите. А тези пари няма от къде да дойдат, уточни той. Според него обаче проблемът в момента не е толкова високата цена на благата, колкото отношение й към заплатите на хората.

Всички трябва да сме наясно, че цените на енергията ще продължават да растат в глобален мащаб. Те не могат да спрат. Ние трябва да търсим начин за увеличаване на доходите. В тази посока трябва да се работи, смята проф. Гарабед Минасян.

Според него, служебното правителство трябва да се въздържа от резки завои, "защото катастрофата е зад завоя". Станчев подкрепи тезата и допълни, че не могат да се вземат спешни решения. По думите на Делчев, служебното правителство без парламент няма да може да направи нещо за разрешаване на кризата в страната.

Последвайте канала на

1699 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.06.05 | 15:14

3
А и каква стана тя? Не се либерализира пазара, защото иначе кой ще плаща скъпия ток от Белене? Хитричко са си го измислили! И после били "социалисти"!
D

2013.02.27 | 12:23

2
2005 LETOTO VKARANI 4BROYA REAKTORI VLOM MODERATOR

2013.02.27 | 12:23

1
SAMO SAX SHTENI OPRAVI TOI NEMA TECOVE

Добави коментар

Водещи новини