Георги Марков: Мажоритарният вот облагодетелства големите партии

  • 26 февруари 2013 08:40

  • 1399
  • 1
Георги Марков: Мажоритарният вот облагодетелства големите партии
©

В конституцията термин програмно правителство няма. Това заяви бившият конституционен съдия Георги Марков. Основният закон съдържа много оскъдна уредба за служебното правителство. Конституцията не притиска президента със срокове за връчване на мандата между първата и втората парламентарна група. На третата група обаче има срок от седем дни.

До осми март ще имаме служебно правителство и указ за разпускане на парламента. Така изборите най-вероятно ще се проведат на 28 април, но не трябва да бъде по-късно от два месеца от указа за разпускане на парламента. Росен Плевнелиев не е обвързан от структурата на сегашните министерства, може да предложи мегаминистерства и дори министър без портфейл, който да се занимава с протестите в България.

За 20 години Конституцията е тълкувана 60 пъти, което означава, че тя не е съвършена. След изборите гражданите трябва да окажат натиск върху депутатите ½ от тях да изработят проект за нова Конституцията. Необходимо е да се реши дали прокуратурата остава в съдебната власт, дали ще искаме президентска или парламентарна република, каза Марков. Мажоритарният вот обаче облагодетелства големите партии, но издигат напред личността.

Последвайте канала на

Novini.bg
1399 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.02.26 | 11:47

1
А ДОБРО УТРО!! Ей глупаците по улицата не разбраха как БСП и ДПС с техните хора от АТАКА ,ГОРД и ВМРО промиха мозъците на хората с тези мажоритарни избори!! Ей така ще бетонират местата си старите политически курви! Прости хорааа ей!

Добави коментар

Водещи новини