България ще е домакин на заседание за Сирия

  • 22 февруари 2013 17:38

  • 606
  • 0
България ще е домакин на заседание за Сирия
©

Шестото заседание на Международната работна група (МРГ) по санкциите срещу Сирия, създадена в рамките на Групата "Приятели на сирийския народ", ще се състои на 26 февруари от 10:00 ч. в хотел "Шератон".

Заседанието ще бъде открито от министъра на външните работи в оставка Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27.

Целта на срещите в този формат е по-добра координация на международните усилия за оказване на натиск върху сирийския режим чрез налагане на целенасочени санкции срещу лицата, отговорни за насилието, и чрез ограничаване на възможностите на режима за продължаване на репресиите, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

В дневния ред са включени въпроси, свързани с добрите практики в прилагането на санкциите; сътрудничеството между държавните органи и частния сектор; възможния принос на МРГ за осигуряване на по-бързото възстановяване на Сирия и др.

По покана от българска страна, съпредседатели на шестото заседание ще бъдат ОАЕ и Австралия. До момента участие в заседанието са потвърдили близо 40 държави, сред които САЩ, Франция, Италия, Германия, Канада, Катар, Кувейт, Япония, Република Корея и др.

Очаква се по време на срещата да бъде прието заключително комюнике, с което да се изпрати силен сигнал, че режимът на Асад е в изолация и международната общност твърдо се противопоставя на насилието в Сирия.

До момента МРГ по санкциите срещу Сирия е провела заседания в Париж, Вашингтон, Доха, Хага и Токио.

Последвайте канала на

606 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини