Партията на Кунева: Предстоят най - нечестните избори

  • 17 февруари 2013 10:48

  • 4709
  • 34
Партията на Кунева: Предстоят най - нечестните избори
© Getty Images/Guliver Photos

Окончателното приемане на Изборния кодекс от Народното събрание потвърди нашите опасения, че управляващото мнозинство се готви да превърне предстоящите парламентарни избори в най-нечестните в новата българска история. Направените промени са козметични и целят единствено да замажат очите на медиите, гражданските организации и европейските ни партньори, запазвайки възможността за груби манипулации, практически на всички нива в изборния процес. Това се посочва в позицията на Движение „България на гражданите" относно промените в Изборния кодекс.

Въпреки очевидното разминаване между резултатите от последното преброяване и наличните избирателни списъци, не беше въведена активна регистрация на избирателите, с което се запазва възможността за злоупотреби с т.нар. „мъртви души". Без каквито и да е аргументи беше прието изборният ден да се увеличи с един час (с възможност за удължаване с още един), единствената причина за което е, че в късните часове най-лесно и най-скрито за медии и наблюдатели може да се реализират практиките, свързани със сплашването на избиратели и купуването на гласове. Не беше въведено машинно гласуване, което щеше да предотврати всяка форма на фалшификации при броенето на резултатите от комисиите. Не беше въведено и електронно гласуване, което сериозно ограничава възможността на много български граждани да се включат в изборите. Не беше гарантирано равнопоставеното участие на всички партии на изборите, тъй като достъпът до обществените медии остана платен - нещо, от което ще се възползват предимно ползващите щедри държавни субсидии партии ГЕРБ, БСП и ДПС. Остават неразрешени и проблемите с ясното маркиране на всички платени материали в медиите по време на кампанията, се казва още в съобщението на Движение „България на гражданите".

От движението потвърждават „волята си да осветлим всеки опит за манипулиране на предстоящия вот и призоваваме медиите, гражданските организации и европейските ни партньори да станат заедно с нас гарант за честността на изборите". Освен това се отправя предупреждение към „управляващите от ГЕРБ, че властта в една демократична страна е легитимна тогава, когато се крепи на истинско доверие на гражданите, а не на фалшификации. И че най-сигурният начин партия да изгуби европейската си легитимност и да вкара страната си в тежка политическа криза, е да тръгне по пътя на изборните злоупотреби".

Последвайте канала на

Десислава Станева
4709 34

Свързани новини

Коментари 34

Добави коментар

2013.02.19 | 12:37

34
оказа се, че познайте кой бил консултант по продажбата на ЕРП_та?Усмивка)))))))))))Банка ПарибаУсмивка))смяхУсмивкабанката на КуневаУсмивка)и сега има срам да се показва?
Nina

2013.02.19 | 12:12

33
Ку-кунева не спи,тя дебне :)))Жалка работа.

2013.02.19 | 11:59

32
БСП поръчение към младежите на БСП, които изобщо, ама зиобщо не отрганизират те протестите - А ЧЕТЕТЕ КОЙ ОРГАНИЗИРА ВСИЧКО И КАК - има го във фейсбук, как с по няколко акаунта се правят в медиите на уж независими хора и плюят всички политици и организират протести във фейсбук, без обаче да плюят БСП
мри ма курво

2013.02.19 | 10:38

31
Смърт за курвата,продажна.
krassimir

2013.02.18 | 07:17

4
Ситуацията е ясна и на батБойко и той волю неволю ще трябва да използва ченгеджийските си номера. Цецо ги познава добре и ще отговаря за изборите, няма как. При това положение остава вярата в благоразумието на българина и на инстинкта му за самосъхранение. Още един мандат за ГЕРБ ще е пагубен за страната ни, а БСП-то толкова пъти се изложиха, че нямат право на поправителен.

2013.02.19 | 00:02

30
Демек - дайте шанс на БСП. Малко ли им е награбеното, та още? Стига!

2013.02.18 | 23:59

29
що не вземеш да кажеш как раздадохте ЕРП-та? Именно вие? и защо затоври предварително реакторите в Козлодуй? ти си най-грешна от всичките

2013.02.18 | 23:59

28
Червената невеста Пръмова я готвят за управляваща, ама със стари к**ви ном бардак не се прави!!!
чичо

2013.02.18 | 23:59

27
виновна е действащата конституция! защо разрешава да се правят партии от хора които се БОЯДИСВАТ? как може да си в една партия, да изповядваш едни идеали, а после да обърнеш резбата и да говориш неща които изобщо не мислиш? Със извинение, но това си е курвенска работа! Значи , че хората които изповядват това /пак с извинение/ са КУ......И.

2013.02.18 | 23:58

26
най-нечестното е, че една противокунституционна партия вече толкова години се явява без проблем на тези избори. Другото нечестно е, че допускат стари лица като Вас госпожо, които явно са оперирани от морал!
пппппппппппппппппппп

2013.02.18 | 23:58

25
Не си спомням откак има демокрация да е имало Честни избори. За да говорим за такива трябва предварително да им се направи проверка от АГ-то.

Добави коментар

Водещи новини