Дянков се отметна за новата формула за минималната заплата

  • 11 февруари 2013 19:03

  • 1432
  • 2
Дянков се отметна за новата формула за минималната заплата
©

Финансовото министерство оттегли подкрепата си за нова формула за минималната работна заплата, съобщи БНР след днешното заседание на комитета по доходите към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Предложението на Министерството на труда и социалната политика беше минималното възнаграждение да бъде поне 35% от средното за страната, а не да се определя административно, както е сега.

Представителите на работодателските съюзи в тристранката също не подкрепят предложението. По-рано днес Българската стопанска камара заяви, че мярката е прокризисна, а в условията на безработица по-важната тема, по която трябва да се търси консенсус, е създаването и запазването на работни места. Според работодателската организация минималната работна заплата не трябва да служи като заместител на социалното подпомагане като се обвързва с линията на бедност.

За новата формула се обявиха синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа", които са лансирали същата идея и преди. Според тях няма връзка между минималната заплата и нивото на безработицата, а увеличението й е не само защитен елемент за най-ниско платените, но и ще повиши търсенето.

Предложението е оттеглено за неопределено време.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1432 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ГЕРБ са лъжци!!!

2013.02.16 | 09:37

2
Българин с пари? Няма да има докато тази мръсна измет е на власт!!!
Историк

2013.02.16 | 09:37

1
Българинт е без пари от около 70 години насам ... От най-новата история (1989г) - кой окраде парите на българите, като пенсионни фондове, спестявания, кой създаде финансовите пирамиди, кой създаде енергийната мафия ... да очевидно това е доста продължителна история, чвно не започва от 2009, от когато ГЕРБ са на власт ...

Добави коментар

Водещи новини