ГЕРБ иска Изборният кодекс да се обсъжда другата седмица

  • 31 януари 2013 19:06

  • 1241
  • 1
ГЕРБ иска Изборният кодекс да се обсъжда другата седмица
© Булфото

ГЕРБ предлагат консултации между парламентарните групи по Изборния кодекс да се направят идната седмица, съобщи на  заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси Искра ФидосоваИскра Фидосова Искра Фидосова Искренова е родена на 22. 08. 1971 г. в гр. Лом. Завършва гимназия в Монтана, после.

На предварителни срещи вчера и днес от ГЕРБ са представили своите предложения за промени в спорните текстове от закона. На днешното заседание на комисията от Коалиция за България /КБ/, от ДПС и от Синята коалиция /СК/ обявиха, че трябва да разгледат и обсъдят направените предложения и едва след това могат да излязат със становище по тях.

Според Янаки Стоилов от КБ тези предложения са стъпка напред. Христо БисеровХристо Бисеров Христо Дамянов Бисеров е роден в Хасково. Завършва "Право" в Софийския университет "Св. Климент /ДПС/ каза, че вчерашният разговор между представители на ГЕРБ и ДПС е бил полезен, но са необходими общи консултации между всички парламентарни групи. Екатерина Михайлова /СК/ каза, че ще влезем в книгата на Гинес, ако със закон определим кои партии са управляващи и кои са опозиционни. Тя също подкрепи общи консултации по Изборния кодекс. Искра ФидосоваИскра Фидосова Искра Фидосова Искренова е родена на 22. 08. 1971 г. в гр. Лом. Завършва гимназия в Монтана, после /ГЕРБ/ призова с работата по Изборния кодекс да се побърза, за да бъде приет достатъчно рано преди предстоящите избори.

По-късно Фидосова представи пред журналисти предложенията на ГЕРБ, които са изработени на база на основните критики от страна на Коалиция за България и ДПС по време на обсъждането на кодекса в пленарна зала в края на миналата година. ГЕРБ предлага да се предоставя копие от протокола на комисията, подпечатан с мокър печат и подписан от председателя и секретаря на комисията на всички участници в изборния процес. За отказ да се издаде такова копие се предлага да се налага санкция. Предлага се да се запише в кодекса, че в ръководството на всяка от избирателните комисии се назначава поне един представител на опозициона партия или коалиция от партии. ГЕРБ дават и определение за опозиционна партия - това е парламентарно представена политическа сила, която не е подкрепила състава на Министерския съвет, избран след произвеждането на изборите за парламент. Фидосова каза, че трябва да бъдат издирени данни за всички починали и те трябва да бъдат заличени от избирателните списъци.

Фидосова заяви, че предложението за опозиционна партия е направено в пленарна зала от представители на БСП и ДПС. Според нея този проблем се изкуствено създаден, но те правят предложение, за да може да се стигне до окончателно приемане на закона.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1241 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
анонимен

2013.02.01 | 09:05

1
свиня угоен шопар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини