Гардовете от НСО ще имат полицейски права и ще избутват коли от пътя

  • 25 януари 2013 11:08

  • 1625
  • 7
Гардовете от НСО ще имат полицейски права и ще избутват коли от пътя
©

Служителите на Национална служба "Охрана" (НСО) да имат полицейски правомощия и да могат да избутват автомобили от пътя, ако се наложи. Това налага новият закон за НСО, който беше приет на първо четене в парламента.

След 20 години без закони за сектора сигурност, депутатите приеха четири законопроекта. Очаквано опозицията разкритикува новия закон и поиска той да бъде сериозно преработен преди окончателното му приемане, а с това ще се заеме работна група.

Логично инцидентът с Ахмед Доган в събота беше засегнат в дебатите по новите правила за НСО. "През последните дни ще трябва да направим извод, че някои от правомощията ще трябва да се повишат. Въпреки че законопроектът няма нищо общо с това, което се случи преди шест дни, тези правомощия, които са разписани в законопроекта са добра основа да се мисли дали трябва да се допълват, или да се орязват", каза по време на дебатите зам. вътрешният министър Веселин Вучков.

Четин Казак от ДПС коментира: "Трябва да се помисли, като извлечем поуките от неуспелия атентат, че било да се помисли, а и това беше споделено от един от бившите директори на НСО ген. Румен Миланов, да се дефинира ясно като задължение на тази служба, например, охраната на национални-партийни форми на парламентарно представени политически сили, за да се избегнат за бъдеще подобни прехвърляния на отговорност".

"Излязоха данни от наш колега, че охраната била между 2,5 млн. лева и 3 млн. лева годишно на сарая и на самия г-н Доган. Смея да твърдя, че това е занижена цифра, защото само бронираният автомобил, който се използва за неговото предвижване, харчи 56 литра бензин на 100 км. Дори да приемем, че сумата е 2,5 млн. лева годишно, точно толкова са и парите, които държавата дължи на работниците от ВМЗ-Сопот", заяви Венцислав Лаков от "Атака".

Последвайте канала на

1625 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Nabl\datel

2013.01.25 | 17:16

7
Понеже досега не са бутали, мачкали и какво ли още не!Да е чувал някой, някога кола на НСО да е виновна за причинено ПТП?Сега ще са още по-безпардонни.

2013.01.25 | 16:36

3
ВСИЧКИ коли със включени сини светлинни сигнали по закон трябва да ги пропуснеш...

2013.01.25 | 17:16

6
Значи се е узаконило това, че едни граждани са по-важни от други. КС, какво ще кажете?

2013.01.25 | 16:37

5
Всяка година стават мизерии с коли на НСО ! Има много случай на избутани коли от пътя им ,даже и без закон. Те са некадърни с мутрнеско поведение ! Кой толко пазят правят се на супер охранители а се провалят постоянно НЕ ИМ ДАВАЙТЕ ДА ГЛЕДАТ ТРАНСПОРТЕР .

2013.01.25 | 16:36

4
Уж предните крадяха а сегашните не само не им търсят отговорност, но ги и пазят. Вероятно от народа?
dex

2013.01.25 | 16:36

2
тъпаци инцидента от последните дни не е в следствия на малко правомощия а вследствие на не компетентност и невъзможност за адекватна преценка ! тия трябва да ги уволнят всичките изтрепаха хората по улиците а пускат разни фанатици с оражия да се разкарват насам натам !

2013.01.25 | 16:36

1
Айде, честито на печелившите. Не стига че НСО са сбирщина от спортистчета без грам мозък ами сега вече ще са недосегаеми и ще вършат същите груби действия като в руските страни. Това псевдо нападение над Доган, явно е планувано и от тези служби. Браво и народа си мълчи и търпи! Тая държава няма никога да се оправи, ние се превръщаме в роби на собствените си управляващи!

Добави коментар

Водещи новини