Над 8000 македонци взели българско гражданство през 2012 г. (видео)

  • 23 януари 2013 11:01

  • 1592
  • 0
Над 8000 македонци взели българско гражданство през 2012 г. (видео)
©

18 081 души са получили българско гражданство през изминалата година с 84 издадени укази на вицепрезидента Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на.

Това стана ясно днес на пресконференция на вицепрезидента Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на, по повод отчета на работата на Комисията по българско гражданство в чужбина и на Комисията по представяне на убежище за изминалата 2012 година.

Вицепрезидентът Попова заяви, че българското гражданство не се свързва само с финансови измерения, а е знак за принадлежност към родината. Българското гражданство е уважение към нормите и законите на страната и доказва това, че принадлежиш към една общност и трябва да се съобразяваш с нея, отбеляза Попова. По думите й – „човек трябва да обича една държава, да я усети като своя и да разбере, че може да живее там и да се развива. Но той трябва да разбере, че тази страна има закони и те трябва да се спазват”.

Най-голяма част от придобилите българско гражданство за 2012 г. са от Македония – 8185 души, следвани от Молдова и Украйна. 
881 са новите граждани на страната ни от Руската федерация, а от Сърбия – 604 лица. През 2012 година са издадени 60 укази за възстановяване на българско гражданство за 607 лица. Общо 136 души са се освободили от българско гражданство с издадени 14 укази, а 9 лица са отменили неутрализацията си с издадени 4 укази. Лили Станкова, изпълняваща ролята на председател на Комисията по българско гражданство, посочи, че през изминалата година са въведени и нови изисквания, свързани с предоставянето на мотивите по предложенията за промени в гражданството.

През периода 23. 01. 2012 – 22. 01. 2013 г. вицепрезидентът Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на е отказала издаването на укази за промяна на гражданството на общо 1597 лица, като този брой през 2011 година е бил 5490. Това стана ясно на отчета на вицепрезидента. Попова е отхвърлила даването на българско гражданство на 1430 души, като за по-голямата част от тях предложението за отказ е било на министъра на правосъдието Диана Ковачева.

88 са личните предложения на вицепрезидента за отказ на даване на българско гражданство, като основната причина е недоказан български произход. 40 от тези откази са за граждани на Молдова, а на 4-ма - от Македония. На 157 лица е отказано възстановяването на българско гражданство отново по предложение на министъра на правосъдието, а на 3-ма души не е възстановено гражданството по личното решение на вицепрезидента.

През изминалата година по основание на чл. 16 от Закона за българското гражданство (ЗБГ) гражданство са придобили 8 души, като мотивът е бил наличието на интерес от страна на държавата или към особени заслуги към България. Вицепрезидентът е подписала 6 указа. Сред тях са - за състезателка по модерен петобой от Руската федерация, която е представила страната ни по време на олимпийските игри в Лондон през 2012 година, и израелски професор с особени заслуги към България в областта на науката и обществената сфера. В издадените укази по чл. 16 са и тези за двама бразилски футболисти, две доказали се състезателки по художествена гимнастика и тенисист с арменско гражданство. През изминалата 2012 година България не е предоставяла убежище на нито един чуждестранен гражданин.  Председателят на Комисията по предоставяне на убежище Лили Станкова отбеляза, че комисията е разработила нови вътрешни процедури за работа, по които се осъществява дейността по предоставяне на убежище. За периода 27.03.2012 – 22.01.2013 година Комисията по предоставяне на убежище е подготвила и провела 23 редовни заседания, посочи Станкова. През 2012 година подадените молби за убежище са общо 14. По-голямата част от тях са от Украйна – 6, три са от Иран, от Ирак са постъпили 2 молби за предоставяне на убежище. По една молба към Комисията за предоставяне на убежище са подадени от Турция, Армения и Сирия. Комисията по предоставяне на убежище е работила по общо 5 молби, подадени още през 2011 година, като две от тях са от Афганистан и по една от Бангладеш, Нигерия и от Руската Федерация. Към днешна дата комисията продължава да работи по молбите на 5-ма души от Ирак, Армения, Иран и Сирия, които са подадени през 2012 година, отбеляза председателят на комисията. Отказано е убежище на общо 5 молби, подадени през 2012 година, като те са на 4-ма граждани от Украйна и на един от Иран. Откази са дадени и на пет молби, постъпили през 2011 година.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1592 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини