Петър Димитров: Можеше България вече да получава пари от "Белене"

  • 23 януари 2013 07:49

  • 1074
  • 7
Петър Димитров: Можеше България вече да получава пари от "Белене"
©

Много е тъжно, когато един български министър не знае, че в министерството има деловодство, където може да намери всички документи, които иска. ГЕРБ се сетиха да търсят на четвъртата година от управлението си.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът от БСП и бивш енергиен министър Петър Димитров по повод тайната кореспонденция между НЕК и RWE, която беше извадена наяве от министъра на икономиката и енергетиката Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

По думите на Димитров има разминаване в датите на писмата и документите са фалшифицирани. Той посочи, че RWE пита НЕК може ли да осигури средствата, за да поеме частта си от финансирането на проекта АЕЦ "Белене". Според Димитров държавата е направила всичко възможно, за да гарантира финансирането, като е създаден и Българският енергиен холдинг, за да се окрупнят структурите в енергетиката и да могат по-лесно да бъдат взети кредити. Той отрече думите на Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:, че проектът "Белене" струва 10, 3 млрд. евро. По думите цената е почти наполовина - 5, 1 млрд. евро. "Не знам как ГЕРБ стигнаха до цифрата 10,3 млрд. евро - пишело го тук, пишело го там. Това просто не е вярно. Ако от 1 януари тази година първи блок на "Белене" работеше, щеше да има постъпления и да се покрива с тези пари дългът от 250 млн. евро за втората атомна централа. Сега обаче няма първи блок, няма нищо. Строителството на допълнителни мощности в АЕЦ "Козлодуй" ще излезе по-скъпо, тъй като за "Белене" има изградена площадка, докато в "Козлодуй" няма. С действията си ГЕРБ вкарват НЕК в нови и нови дългове и накрая ще фалират компанията", заяви Петър Димитров.

"Няма разминаване в кореспонденцията. Вчера показах оригиналните писма. Г-н Петър Димитров не спира да лъже", заяви във включване по телефона икономическият министър Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Според депутата от БСП отговорът "Да" ще надделее на референдума в неделя, тъй като по думите му българите осъзнават ползите от строителството на втора АЕЦ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1074 7

Коментари 7

Добави коментар
ьп

2013.01.23 | 19:58

7
Добре де, мръсни комунисти защо не я построихте като бяхте на влас?
att

2013.01.23 | 12:53

6
Можеше и червената армия да не беше идвала през 1944та,но уви !

2013.01.23 | 12:52

5
Излиза че всички по света са прости които строят ядрени централи, само Бойко е най умният човек на планетата защото не иска да имаме централа.Мога само да кажа че Козлодуй за 12.години си изплати блоковете, и ако не беше толкова голям спонсор на всички закъсали предприятия и общини, печалбата нямаше да е 160 милиона а много повече. И това всичко от два блока.Достатъчно ГЕРБ промиваха мозъците на хората четири години.Време е вече да се събудим от мечи сън.
Добре дошли в 5 -тата национална катастрофа спретн

2013.01.23 | 12:52

4
Добре дошли в 5 -тата национална катастрофа спретната от червената измет! Кражбите продължават!
А защо въобще трябва да има ядрена централа!!!

2013.01.23 | 12:52

3
А защо въобще трябва да има ядрена централа!!! Ние и сега сме с 400 лева заплата, колко ли ще остане след тия 5 миларда евро.. ?!
Стефан К.

2013.01.23 | 11:26

2
Ами, вижда се как и те самите не знаят какво да говорят. Серго не ще да каже защо не я е почнал, когато можеше, тоя вика, че можело вече да изкарваме пара... Има някой тъп, ама то при вас е нормално хаха
Абе, някой да е разбрал къде отива печалбата от из

2013.01.23 | 10:47

1
Абе, някой да е разбрал къде отива печалбата от износа на ток от АЕЦ "Козлудуй" до сега?! Къде отиват парите от централта сигурно за захранване на олигарсите от бесепе! АААААА Р.Овч. ще купува заводите Фолксваген и народа трябва да му ги осигури.

Добави коментар

Водещи новини