Меглена Кунева: И Стив Джобс няма да може да оцелее в момента в България

  • 15 януари 2013 10:01

  • 1672
  • 12
Меглена Кунева: И Стив Джобс няма да може да оцелее в момента в България
© Булфото

Надявах се, че когато е установено едно нарушение, като това във фонд "Научни изследвания", то ще бъдат предприети мерки и ние после ще можем да кажем "браво". Това обаче не се случи", каза на пресконференция председателят на "България за гражданите" Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

"Няма млад учен и не само млад, който да може да се пребори с корупцията, която  е обхванала дори тази сфера. Стив Джобс няма да оцелее в момента в България", каза Кунева. Тя добави, че така, както ГЕРБ нямат политика в образованието и здравеопазването, така  липсва и идея за политика във фонд "Научни изследвания". Кунева е категорична, че има европейски пари за наука.

Проф. Камен Вълев от своя страна припомни, че Фондът за научни изследвания разпределя средствата за наука в България. Той поясни, че страната ни усвоява 10 пъти по - малко евросредства от страни с ранг като Австрия.  Проф. Вълев каза също, че в Съвета на Фонд "Научни изследвания" присъстват хора, които изобщо не са от приоритетните науки за страната. По думите му, рецензентите също се избират по абсолютно непрозрачен начин. Той определи като проблем и нерегламентираното подценяване и респективно надценяване на определени области.

Проф. Вълев изрази мнение, че Съветът трябва да се формира от учени, запознати с европейските практики за оценяване на проекти.

Камен Вълев разкритикува и програмата "Наука и образование". По думите му, програмата е хвърляне на прах в очите на хората, защото през целия мандат на ГЕРБ не е била предприемана стъпка в тази посока. 

Професорът заяви също така, че министър Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко е излъгал, когато е казал, че досега не е имало европари за българската наука.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1672 12

Коментари 12

Добави коментар
Slaviana

2013.01.16 | 14:56

12
Ако Кунева имаше милиони щеше ли да излезе напред да я плюят, щото в политиката само това се прави, както и по-долу писающите са го направили хубавичко. Нито има милиони, нито ламти за тях. Кунева иска да работи за България и го е доказала с работата си като еврокомисар. А "Фонд научни изследвания" е такава далавера, че и Нютон да дойде не може да спечели ни един проект. Виж псевдоучените на Б.Б. те са суперумни и само те печелят проекти и виждаме как ги изпълняват!
Хайманата

2013.01.16 | 14:49

11
Истина е, че всичките ни млади учени бягат навън, тъй като нямат перспектива в България. България на гражданите залата на образованието в програмата си, така че е напълно нормално, дори задължително да говорят по въпроса. Силно се надявам, че ако ги изберат, ще работят за оправяне на нещата. Към момента обаче съм склонен да им вярвам. Като цяло симпатизирам на идеята за интелигентна партия, защото тотално ми е писнало от простащината на управляващите. Оплюйте ме, ако искате, но всеки има право на мнение.
Vavilon

2013.01.16 | 14:48

10
Не ми е ясно откъде на къде казвате, че Кунева краде. От кого краде и какво е откраднала? Доказателства? :)
Vavilon

2013.01.16 | 14:48

9
Добре е, че най-после някой обръща внимание на научния сектор в България - той е толкова закостенял, че няма накъде, а с управлението на ГЕРБ съвсем остана на заден план. Състоянието на образованието е отчайващо и незнайно защо ГЕРБ не правят поредна година нищо по въпроса! Това е скандално! А най-скандалното е, че пари за наука от ЕС има, но няма кой да ги усвой. Това не е ли жалко, после елате и говорете каква била Кунева. :)

2013.01.16 | 08:51

8
Кунева, за мъртвите или добро или нищо. Затваряй си устата.
William Gates |||

2013.01.16 | 08:51

7
What?

2013.01.16 | 08:50

6
Кунева, къде беше когато хората си направиха незаконни къщи за по няколко стотин хиляди лева? Помните ли данъчните как литнаха с хеликоптерите и какво намериха? Много квартали на богатите и то с незаконни къщи, които се бяха построили през управлението на тройната коалиция? Та къде беше тогава Кунева? Друго си е когато бъркаш у кацата с мед а?
vesi

2013.01.16 | 08:50

5
ne znae li 4e toi po4ina umnizata mi tia
аполитичен

2013.01.16 | 08:50

4
Тая като че ли пада от луната- като че ли по времето на царя , или на тройната ограбителница всичко си беше наред и всяко нарушение се наказваше?А че рая на всички беззакония почна още при Луканов, когато се раздадоха купища пари на "наще хора" и така се създаде комунистическата олигархия; а че при царя да не би някой въобще да е влязал в затвора?Пръмоваааа, Пръмова- кого смяташ че лъжеш - че те и лапетата на 2-3год. вече знаят ,че си поредния червен бушон за откланяне на гласове! Нали уж се кълнеше ,че само позитивна кампания ще водиш, а то май само лъжи и отрицание лъха от теб напоследък Пръмова!Ей това от комунист нищо свястно не се е пръкнало на този свят и ти Пръмова си поредната ялова брънка вав веригата , ама кой ли ти вярваааа????
Didi

2013.01.16 | 08:49

3
На каква се правиш с тези съпоставки със Стив Джобс,не ми е ясно.В Бъ;гария оцеляват само хората с по девет живота като нас и тези с милиони като за девет живота, като вас...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини