Първанов: От сигурността на Близкия изток зависи сигурността на Балканите

  • 11 юли 2011 12:46

  • 1023
  • 0
Първанов: От сигурността на Близкия изток зависи сигурността на Балканите
©

Това каза българският президент Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в на съвместна пресконференция с турския си колега Абдуллах Гюл.

Подкрепяме по всякакъв начин демократичните процеси в тези страни, заяви държавният глава на югоизточната ни съседка. В днешно време няма място за затворени и авторитарни режими. В някои страни става по-лесно, в някои има съпротива, допълни Абдуллах Гюл.

Българският президент каза, че на правителствено ниво трябва да се вземе решение по отношение на вариантите за изграждане на тази връзка, но осъществяването й трябва да бъде ускорено.
По думите на Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в - България постигна договорености с Туркменистан, с Азербайджан, с други страни – потенциални източници на газ за „Набуко”, контактите на Турция с други страни, и споменатите, са по-интензивни, затова двете страни са ключови за осигуряване на газ за „Набуко” дори над тези 31 млрд. куб метра, запланувани в момента.
Първанов също каза, че трябва да се изчистят всички въпросителни, свързани с проекта за язовир Тунджа - с принадлежността на територии по „Натура 2000” и друг тип въпроси, но нееднократно е декларирана политическа воля за осъществяването му. По думите му - визовата политика на България е част от тази на ЕС, но конкретни аспекти могат да бъдат предмет на обсъждане в смесената комисия.
Първанов заяви, че тази комисия е създадена по негово предложение, за да намери механизмите и начините за решаване на голяма част от въпросите между България и Турция.
Абдуллах Гюл отговори, че е напълно съгласен с българския си колега. Добрите взаимоотношения със съседите са от изключителна важност, каза турският президент и даде пример със съседите в един блок. Желанието ни е тези добри взаимоотношения да са на всяко ниво и визитата ни е показател за това, посочи той.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1023 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини