Младенов: САЩ ни подкрепят при разследването на атентата в Бургас

  • 07 януари 2013 18:32

  • 768
  • 2
Младенов: САЩ ни подкрепят при разследването на атентата в Бургас
©

Резолюцията на американския Конгрес подчертава подкрепата на САЩ за усилията на българското правителство по разследването на терористичната атака в Бургас, е заявил министърът на външните работи Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27, цитиран от дирекцията "Информация и ситуационен център" на Министерството на външните работи.

Решението демонстрира за пореден път нашия съвместен ангажимент към международния мир и сигурност, е посочил министър Младенов и е отбелязал, че България високо цени безусловната американска подкрепа и съдействие след извършването на терористичната атака в Бургас. Той е казал, че разследването по случая продължава и че "несъмнено българското правителство няма да пожали усилия разследването да бъде доведено до успешен край и извършителите на този брутален акт да бъдат подведени под отговорност".

Министърът е отбелязал, че приемането на резолюцията представлява още една важна стъпка напред в стратегическото партньорство между България и САЩ. България високо оценява решимостта на САЩ да подкрепят нейното правителство и да защитават нейната територия и граждани от терористична заплаха. Ние сме съюзници в НАТО, нашето партньорство е силно, защото се основава на споделени ценности, е посочил Младенов.

От Министерството припомнят, че резолюцията на Конгреса призовава президента на САЩ да предостави на правителството на България цялата необходима дипломатическа и разузнавателна помощ, както и подкрепа за прилагане на закона в разследването на терористичната атака, извършена на 18 юли 2012 година. В документа се призовава САЩ, НАТО и Европейският съюз да работят с България, за да осигурят на нейната територия и граждани защита от заплахата от тероризъм.

"Тази резолюция изпраща важно послание за ангажимента на САЩ към сигурността на България. Надяваме се да разширяваме нашето съвместно сътрудничество в областта на сигурността", е допълнил министър Младенов.

Последвайте канала на

БТА
768 2

Коментари 2

Добави коментар
Симеон Велики

2013.01.09 | 02:01

2
Надежда ,Соломон, Димитър -все евреи са ни били министри на външните работи,каквото кажат американските евреи това .

2013.01.08 | 14:29

1
България - най-бедния щат!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини