Партията на Кунева: БойкоТ на референдума

  • 06 януари 2013 14:30

  • 2464
  • 3
Партията на Кунева: БойкоТ на референдума
©

Представителите на Националния съвет на “Движение България на гражданите” Прошко ПрошковПрошко Прошков Прошко Прошков е български политик от ДСБ, кмет на столичния район Лозенец от 2007 г. Прошков е, проф. Велислав Минеков и Ива Йорданова представиха пред медиите информация – “защо Движението бойкотира референдума и призовава всички български граждани да го направят”.

Прошко ПрошковПрошко Прошков Прошко Прошков е български политик от ДСБ, кмет на столичния район Лозенец от 2007 г. Прошков е коментира, че “бойкотът е единствената активна позиция, защото достатъчно дълго хората позволяваха да се подиграват с тях и когато парите са изхарчени, управлението няма право да пита дали да се строи нова АЕЦ или не”. “На подигравката може да се отвърне единствено с пренебрежение”, обясни той. “И ГЕРБ и БСП са ЗА да има нова ядрена централа. Каква опозиция са те, що за фарс? Имат общо 157 депутата в парламента и можеха отдавна да вземат решение по този въпрос. Защо прехвърлят отговорността на гражданите сега?! Ако управлението искаше да е построена АЕЦ “Белене”, досега щеше да я има. Никой не иска да я строи, просто искат да оправдаят по някакъв начин 3-те млрд. лева, които изчезнаха безследно. А сега управлението накара българина да даде още 20 млн. лева от своя джоб за един измислен референдум, вместо да осигури коледни надбавки например. Продължаваме безсмислено да наливаме пари в този гьол, това е истината”, допълни Прошко ПрошковПрошко Прошков Прошко Прошков е български политик от ДСБ, кмет на столичния район Лозенец от 2007 г. Прошков е. Той допълни, че “българинът реално няма никаква информация за строежа и не разбира за какво трябва да гласува”. “Не бе дадена информация кой е инвеститорът, колко ще струва проекта, какъв е той, къде ще се осъществи, какво ще спечели страната ни от него и ние в частност? И най-вече дали България ще стане енергийно независима.”, коментира Прошко ПрошковПрошко Прошков Прошко Прошков е български политик от ДСБ, кмет на столичния район Лозенец от 2007 г. Прошков е.

“Ако аз съм против ядрената енергетиката, нямам алтернатива при този референдум, защото при всички положения ще се строи 7-ми блок, дори и да не се строи нова ядрена централа – за какво ни питат тогава? Въпросът е подвеждащ! Това е въпрос от типа „Вие продължавате ли да пушите?“ – на тях не може да се отговори еднозначно с ДА и НЕ. Самият премиер се оплете наскоро в едно интервю и спомена, че е ЗА ядрената енергетика. А той би трябвало да е най-информираният човек в държавата, какво да говорим за останалите… особено за обикновените граждани”, каза представителят на “Движение България на гражданите”. Прошков коментира, че “за управляващите референдумът е подготовка за изборите през лятото – една проверка на кредита на доверие към правителството, игри между ГЕРБ и БСП с цел по-ниска избирателна активност на парламентарния вот”. Прошков каза още, че всички потенциални манипулации на референдума, и при следващите парламентарни избори, могат да се случат на базата на ниска активност. Използването на така наречените „мъртви души“ в избирателните списъци. Той даде пример с община Дупница, където в избирателните списъци има 44 844 души, а според данните от НСИ при последното преброяване, гражданите на Дупница между 18 и 85 години са 37 121. Разликата е точно 7 723 души, въпросът е къде са тези хора и защо използват техния вот?

Другото опасение на Прошков е свързано с изискванията за минимален праг до 2 млн. лева за кампания. “Знаем кои политически формации могат да извадят толкова пари! Ние не можем, а имаме мнение и искаме да го споделим. Защо да нямаме тази възможност? Това е чиста проба изкривяване, грешна комуникация, параван... за да скрият измамата и изхарчените пари,” каза още той.

Ива Йорданова представи практиката за провеждане на референдум в Литва: “Когато фактите говорят, и боговете мълчат,” заяви тя. “В този случай няма място за интерпретации и догадки, защото има цялата необходима информация. График за строежа по години, крайна цена (5 млрд. евро), старт и финал (2012-2020), всички инвеститори, финансов план, изследвания за транспорта и логистиката, информационно-комуникационните действия, всичко,” поясни Йорданова.

Проф. Велислав Минеков допълни, че българите имат право поне да бъдат информирани. “Тази сутрин, в една телевизия, имаше много интересен случай – Диан Червенкондев от ГЕРБ и Явор Куюмджиев от БСП казаха, че трябва да се гласува с ДА, а същевременно министър-председателят бе включен и каза точно обратното, че няма такова нещо и трябва да се гласува с НЕ. Основното, което трябва да се знае е, че тук става дума за ДА на ядрената мафия и за един огромен грабеж. В момента има 530 проекта в чужбина за ядрени мощности – те могат да се случат, могат и да не се случат. Но прави впечатление, че те са именно в по-слаборазвити държави, с по-високи нива на корупция. Не бива да забравяме, че изграждането на ядрени мощности в подобни държави с недемократичен режим е свързано със сериозни злоупотреби, които трудно можете да си представите. Тук парите не са в куфарчета, а във вагони. Цели се още един майсторски грабеж, който ще се изплаща от нас, гражданите поколения наред. По-добре да го предотвратим. От нас зависи!,” заключи проф.Минеков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2464 3

Коментари 3

Добави коментар
ДО БОГ

2013.01.09 | 19:52

3
ЧУЙ МОЛБАТА МИ ГОСПОДИ И НАПРАВИ ГЛАСУВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ,,освободи само пенсионерите, ромите и автобусите на съседни нам държави ,,. САМО ТАКА ЩЕ МОЖЕШ ДА СИ СЪБЕРЕШ ВЕРЕСИИТЕ И ДА НИ ДАДЕШ ВЯРА В БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ. ЗА ДА НЕ СЕ НАЛАГА ДА СЕ ГЛЕДАМЕ И ПИТАМЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ КОЙ МИ ПРЪДНА В ГАЩИТЕ. Тогава те и той ще си получат заслуженото. АМИН

2013.01.09 | 16:59

2
ей, тази нагла жена. Забрави, че от нейната банка теглиха с Царя топгава пара за размразяване на този проект, дето потъна някъде в нечий джобове, не я е срам

2013.01.09 | 16:59

1
и тя го нарича гьол. А когато си приказваха с царя и отвориха наново проекта беше АЕЦ. Долна жена

Добави коментар

Водещи новини