Законът за отнемане на имуществото бил тоталитарен

  • 08 юли 2011 11:33

  • 1022
  • 1
Законът за отнемане на имуществото бил тоталитарен
© Булфото

Той си позволява да използва конфискацията не като наказание в наказателен процес, а като някаква гражданска процедура.

Това каза народният представител от ПГ на ДПС Христо Бисеров на дискусията по законопроекта за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност и от административни нарушения, предаде репортер на Агенция „Фокус” . По думите на Бисеров - законопроектът, който се предлага на вниманието на народните представители, е в унисон с онази Конституция, която не е зачитала института на частната собственост.

Христо Бисеров заяви, че ще се посяга на неприкосновената частна собственост. Трябва да се направи разграничение и едва, когато има престъпление, има конфискация и това не е конфискация по смисъла на гражданско правния ред, а е наказание.

Няма спор, че когато има престъпление, и когато Наказателният кодекс предвижда, за определени престъпления ще има наказания конфискация. Никой не е в състояние да защити собствениците, когато държавата иска да им вземе собствеността. Това е много страшно и само заради това съществува този принцип и ние сега го показваме и се връщаме в други времена, заяви Бесеров.

Българското законодателство има всички механизми за конфискация на разликата между доходи и имущество. В крайна сметка процедурата по конфискация се реализира само тогава, когато един съд постанови, че един човек е извършил едно престъпление и само когато установи, че това престъпление е свързано с конкретното имущество.

„Абсурдно е да ни се предлага по този закон някой да бъде подложен на цялата тази проверка и конфискация, защото примерно може да извършил престъпление преди три години и цялото му имущество, придобито 15 години назад се предлага на проверка и евентуална конфискация, независимо от това, че от три до 15 години назад дори няма подозрение, че той е извършил престъпление, а това имущество е също обект на проверка и може да бъде конфискувано. Това са абсурдите на този закон. Този закон е писан много некомпетентно”, заяви Бисеров.

Последвайте канала на

1022 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.07.08 | 20:09

1
Законът за отнемане на имуществото бил тоталитарен - това да не е мнението на престъпниците?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини