Дончев: Инвестициите в околната среда не са атрактивни, но са основополагащи

  • 19 декември 2012 08:38

  • 802
  • 0
Дончев: Инвестициите в околната среда не са атрактивни, но са основополагащи
©

Всички средства по ОП "Околна среда" както до 2014 г., така и след това, са насочени към опазване, съхраняване и възстановяване на националната съкровищница - природата на България и нейното биоразнообразие. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко, министър на околната среда и водите.

По думите й, три са основните приоритета, по които работи повереното й министерство - опазване на водите на България, управление на битовите отпадъци и опазване на биоразнообразието.

Много усилия са насочени към подобряване на качеството на питейната вода, намаляване на авариите, спестяване на загубите на вода, много по-чисти реки и море в България, което е важно за икономиката на страната, за населението и за природата, обяви министърът.

Що се отнася до управлението на отпадъците, от вчера е одобрена втора фаза на софийския завод за отпадъци. Очаква се днес комисарят Хан да подпише това решение, каза Караджова и подчерта, че това е голяма стъпка. По думите й, целият завод ще бъде готов през 2014 г.

Ние сме една от страните, които имат изключително голямо биоразнообразие. Имаме много зони "Натура", които са част от европейската мрежа. Това беше нашият огромен принос към Европа, влизайки с това огромно природно наследство в Съюза, категорична бе тя.

По думите й, е важно да се вложат средства и усилия в изграждането на екологична туристическа инфраструктура, което е ключово за населените места до защитени територии.

Инвестициите в околната среда не са най-атрактивните. Голяма част от хората предпочитат да видят инфраструктурни подобрения като градинки, паркове, тротоари, асфалтирани пътища, ремонтирани детски градини. В същото време тези инвестиции са едни от най-сложните. Те са конфликтни, защото примерно, когато се сменят тръбите, трябва да се разкопаят улиците, налага се да се спира вода, което причинява дискомфорт. Тези инвестиции се правят под земята, те не са видими. Но трябва да си дадем сметка, че без тях не можем да градим нищо друго. Това заяви Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, министър по управление на еврофондовете. Той допълни, че докато не бъде решен проблемът с подземната инфраструктура, няма възможност да се изгражда останалата инфраструктура.

По думите му, живеем във времена на климатични промени, в които водата става стратегически ресурс. Обща грижа е да се намалят водозагубите. Трябва да има гаранции, че населените места в страната в бъдеще няма да страдат от липса на вода. Имаме и грижа да пазим чистотата на водата. Затова това са изключително важни проекти.

ОП "Околна среда" е първата програма, която тази година влезе в условията на свръхдоговаряне. Това означава, че в изпълнението са вкарани повече пари, отколкото е финансовата рамка. 140 процента е договарянето в момента. Идеята е вследствие в бъдещи икономии да се покрие този буфер, обясни Дончев.

Последвайте канала на

802 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини