Червените: Страната ще пламне от сифилис

  • 13 май 2011 15:30

  • 1183
  • 0
Червените: Страната ще пламне от сифилис
©

Министерство на здравеопазването има готовност да отпусне допълнителни средства на центровете за кожно-венерически заболявания, ако има такава необходимост.

Това обяви министърът на здравеопазването Стефан Константинов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от левицата Меглена Плугчиева.

От опозицията обясниха, че има риск тези центрове да спрат да работят, защото държавата им отпуска много малко средства.

Плугчиева допълни, че има опасност от епидемия, съобщава Дарик радио.

"Както знаете, извънболничната дейност на тези заведения не се финансира от Здравната каса и те не са посочени като договорни партньори. От 2010 година се променят условията и тези центрове сега получават средства за диспансерно наблюдения в размер на 9000 лева за една година", коментира Плугчиева.

"През 2010 г. диспансерите са получавали финансиране от общините чрез делегирани от държавата дейности, на база стойност за преминал през стационара болен, за чието лечение е заплащано и от Националната здравноосигурителна каса по клинични пътеки. Тоест, допуснато е дублиране на финансирането за една и съща дейност. В момента МЗ осъществява мониторинг върху изпълнението на методиката за субсидиране на лечебните заведения и при необходимост може да коригира определените стойности и размера на определения общ финансов ресурс за амбулаторно проследяване и диспансеризация на болни с кожно-венерически заболявания, съобразно отчетните дейности и общото изпълнение на бюджета на министерството за всяко тримесечие в хода на бюджетната година", обясни здравният министър.

Според Меглена Плугчиева става дума за крещящ проблем. "Докато правите този мониторинг, има опасност държавата да пламне от сифилис", заяви депутатът от БСП.

"Уважаема г-жо Плугчиева, предполагам, че българските граждани няма да се отдадат на безразборен секс и ще използват предпазни средства. Това е единственият начин да избегнем сериозни епидемии", успокои Стефан Константинов.

По време на парламентарния контрол здравният министър обеща, че до края на юни фондът за "Асистирана репродукция" ще има интернет страница, на която ще има отчет за дейността му.

Последвайте канала на

1183 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини