Купуват 16 000 ксерокса за изборите за секционните комисии

  • 14 декември 2012 08:27

  • 1571
  • 1
Купуват 16 000 ксерокса за изборите за секционните комисии
©

Няма да стигнем чак до бой в парламента. Това обеща депутатката от БСП Мая Манолова в коментар за дебатите в кодекса. Освен традиционните форми за контролиране на вота, Изборният кодекс залага на фалшификация на изборите. Ако контрола не сработи, ГЕРБ ще си отразят каквито искат резултати, предупреди Мая Манолова. Българите са честни хора и ако им платят по 50 лв. гласуват, каза социалистката.

На последните избори в Белоградчик хората, които бяха взели от три партии гласуваха и за трите. Интегралните бюлетини могат да бъдат изнасяни предварително, като бъдат попълнени и подпечатани. Подадената в секцията бюлетина се прибира и с нея избирателят се отчита, каза Манолова.

Ето кой знае техниките за вота, зарадва се Емил Радев от ГЕРБ. Този, който продава гласове също подлежи на отговорност. Когато се подаде попълнена бюлетина всеки може да зачертае друго квадратче и така да направи бюлетината недействителна, разкри депутатът

Мая Манолова предложи членове на комисията да се подписват и така схемата да се осуети, но правна Необходимо е да има извлечения от протоколите на СИК, които да се използва като удостоверение и като годно доказателствено средство. Според социалистката в момента се подменят протоколи на секционните комисии. Смяната се правела по пътя и при въвеждането на данни в информационно обслужване. Искаме екземпляр от протокола в СИК, член на опозицията в ръководството на избирателните комисии, публичен контрол при въвеждането на данните, каза Манолова. Опашките пред ОИК стават именно при въвеждането на тези данни, обясни социалистката.

Оригиналът е един и може да се вземе копие от протокол, каза Радев. Затова сме готови да осигурим ксерокс във всяка от 16 000 секции. Всичко ще се качва в сайта на РИК и в реално време ще се следи резултата, каза Радев. Секциите са 11 500 контрира Манолова и се позова на Искра Фидосова, която е казала, че няма пари за копирни машини. Явно не са спали цяла нощ заради заплахата, че опозицията ще напусне залата, предположи социалистката.

Последвайте канала на

Novini.bg
1571 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.12.14 | 15:07

1
Герб откровено лъжат и се приготвят да фалшифицират изборите. А също така и да се облажат от държавна поръчка за закупуване на 16 000 излишни ксерокса. Копия от протоколи се правят елементарно. Текста на протокола се изготвя предварително в колкото искате копия с многоточие на мястото на числата. След преброяването комисията попълва със син химикал всички копия и ги подписва. На копията за членовете се написва също със синя химикалка текста Вярно с оригинала

Добави коментар

Водещи новини