Прошков: Българското гражданство не може да бъде предмет на сделка

  • 11 декември 2012 17:57

  • 1123
  • 2
Прошков: Българското гражданство не може да бъде предмет на сделка
©

Един от катализаторите за излизане от кризата са чуждестранните инвеститори, които влагат пари, създават работни места и играят реална роля за икономиката. Това заяви в предаването "Лице в лице" Деян Червенкондев от ГЕРБ. Всички страни от Европа се опитват да привлекат свежи пари. Това цели и нашият Закон за насърчаване на инвестициите.

Фактът, че човек инвестира в българската икономика и е полезен за нея, му дава право на гражданство, но не и задължение, обясни Червенкондев и допълни, че законът не нарушава държавната сигурност. С този норматив за насърчаване на инвестициите искаме да направим страната по-привлекателна за всеки по-заможен и стабилен инвеститор. Цяла Европа се конкурира в това направление, заяви още той.

Според Петър Курумбашев от Коалиция за България, текстът дава преференции на големите инвеститори, а не толерира малките. Поставянето на безсмислената бариера от 4 милиона кани един специфичен вид хора, които да инвестират тук. С този закон отваряме вратичка гражданството да стане предмет на покупко-продажба, каза той. И без да е приет този законопроект, се дава българско гражданство от президента при особени заслуги, без да са нужни пари. Когато инвеститорите видят една стабилна икономическа и политическа среда у нас, а не да се играе танго със законите, както става със забраната на тютюнопушенето, те сами ще дойдат, категоричен бе Курумбашев.

Прошко ПрошковПрошко Прошков Прошко Прошков е български политик от ДСБ, кмет на столичния район Лозенец от 2007 г. Прошков е заяви, че Движение България на гражданите още на 25 октомври е призовало президента при първата редакция на закона да наложи вето, защото "имаше обезпокоителни текстове" в норматива. Българското гражданство не може да бъде предмет на сделка, а е чест и привилегия. Инвеститорите са добре дошли, но не по този начин. Ако бъда инвеститор, последната ми грижа ще бъде да имам българско гражданство. Аз ще търся икономическа полза и добра среда, а ние пак сме начело на класациите по наличие на корупция в страната, заключи той.

Последвайте канала на

1123 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Инвеститор

2012.12.12 | 20:51

2
Аз съм Чешки инвеститор (доставям ток) и въобще не ми трябва българско гражданство, трябват ми паричките на българите за да ги изнеса за нашите пенсионери и нашия растеж.
Арабски инвеститор

2012.12.12 | 09:41

1
Това с инвеститорите е пълна простотия, така ще могат чужденци не да правят бизнес тук а да си препират паричките, и ще сме лесна плячка за всякакъв вид терористи - инвеститори от арабския свят.

Добави коментар

Водещи новини