Депутатите с БУЛСТАТ заради парите в пликове

  • 06 юли 2011 20:18

  • 1481
  • 1
Депутатите с БУЛСТАТ заради парите в пликове
©

ГЕРБ обмисля народните представители да се регистрират като фирми и да плащат на своите сътрудници като обикновени работодатели, пише в. "Сега". Идеята е на зам.-председателя на групата на управляващите Димитър Главчев.

В момента депутатите, които използват сътрудници, плащат на ръка и без никакви документи. Това означава, че тези суми не се облагат с никакви данъци, не се плащат осигуровки и не се отчитат пред данъчните, нито се внасят пари в НОИ.

Все още няма окончателно решение на ГЕРБ, но ако намерението се превърне в реалност, ще трябва да се направят промени в правилника на парламента, в Закона за доходите на висшите длъжности и в този за доходите на физическите лица, смята депутатът, но не обясни защо се налагат поправките.

"Работя с голям брой сътрудници, които се намират в групата на ГЕРБ", обясни Александър Ненков, който е и секретар на ПГ. "На тези пари данъците са платени от Народното събрание, това са официални пари, те са предвидени конкретно за определени дейности", допълни той. Според главния секретар на парламента Иван Славчов обаче тези средства били необлагаеми, защото са предвидени като разходи. Славчов твърди, че няма изискване да се издават "разходооправдателни документи". Той е категоричен, че и сега съществува задължение, ако депутат плаща на сътрудници, да се регистрира по БУЛСТАТ. Досега обаче няма данни поне един народен представител да е изпълнил изискването.

Депутатите не успяха да обяснят как, след като парите, предвидени за възнаграждения, постъпят в парламентарната група или у независимия народен избраник в плик, се отчита разходът. Според Ненков понякога се сключвали граждански договори за определена консултация, но друг път това не се налагало. На въпрос на "Сега" преди няколко месеца от Сметната палата отвърнаха, че въпросните разходи се описват в специална тетрадка и са заверени с подписите на шефовете на ПГ и се признава за счетоводен документ. Неофициално обаче одитори твърдят, че това не е редно.

Представителните пари на депутатите се изчисляват като 2/3 от заплатата им. Димитър Главчев обясни, че малко над 1400 лв., които получава като представителни, харчел за обеди и вечери с чуждестранни делегации. Т.е. годишно става дума за над 4 милиона лева. От опозицията са против да се посяга на средствата, защото нямало как да издържат дейността си в НС. От тези пари плащали за рождени дни, коктейли, мероприятия в провинцията.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1481 1

Коментари 1

Добави коментар
666

2011.07.07 | 09:49

1
da se zadavite ot tex, mrasnitsi dolni !!!

Добави коментар

Водещи новини