Без преференциален вот на изборите догодина

  • 07 декември 2012 17:22

  • 1203
  • 0
Без преференциален вот на изборите догодина
© Булфото

На парламентарните избори догодина ще се гласува с интегрална бюлетина, без възможност избирателите да посочват предпочитан кандидат. След трикратно отлагане, с гласове на депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП и в отсъствието на журналисти правната комисия днес все пак реши на вота догодина бюлетината да е интегрална без преференция, вместо отделни бюлетини за партиите с възможност за минимален мажоритарен вот с преференциално гласуване, каквото само преди две години мнозинството на ГЕРБ въведе в Изборния кодекс, пише "Дневник".

Не стана ясно кой точно е направил предложението, след като формално такова няма в промените на кодекса, които комисията обсъжда на второ четене. Най-вероятно обяснението е в притесненията на партиите от вътрешнопартийни боричкания за местата в листите, особено в избирателните райони с малко депутатски места.

В предложенията за промяна в кодекса Мая Манолова от БСП иска да се върне интегралната бюлетина като мярка срещу т.нар. индиански нишки при гласуването с отделни бюлетини, но да се запази и преференциалното гласуване. Темата беше обект на продължителни дискусии в правната комисия, която все отлагаше решението, а председателят ѝ Искра Фидосова дори се допита и до журналистите, отразяващи работата на звеното.

И след като вчера с намесата на ДПС решението беше отложено за днешното заседание, достъпът на журналистите до сградата на бившия Партиен дом, където работят парламентарните комисии, беше препятстван за половин час. Охраната на сградата спря репортерите, тъй като нямаше информация, че има заседание на правната комисия, а журналисти се допускат в сградата само тогава. В крайна сметка когато влязоха на заседанието, Фидосова вече подлагаше на гласуване предложение на евроизборите през 2014 г. да се гласува с отделни бюлетини и да се запази преференцията, както беше на вота за евродепутати през 2007 г. и 2009 г.

След края на заседанието Фидосова не успя да си спомни как са гласували представителите на различните партии за връщането на интегралната бюлетина и отпадането на преференцията, проведено само час по-рано, тъй като се приема "текст по текст" и имало много гласувания. "Всичко, което е, ще го изнеса в стенограмата от заседанието", заяви Фидосова. Попитана как точно е било гласуването, тя отговори: "Така, както сте го чули вчера, така беше гласуването". Попитана колко общо са били "за", "против" и "въздържал се", тя заяви: "Чела съм текст по текст, как да ви го кажа, не го помня, в стенограмата го има".

На въпрос групата на ГЕРБ "за" или "против" е гласувала, Фидосова каза: "Нашата парламентарна група гласува, както мнозинството, което се събра в правната комисия". На уточняващ въпрос, че ГЕРБ е против преференцията, Фидосова видимо се раздразни и нервно заяви: "Не не сме против преференцията категорично го заявявам".

Депутати от правната комисия си спомниха, че 9 представители от ГЕРБ са гласували срещу преференцията, двама или трима са се въздържали. Двама от представителите на БСП са били против, двама са се въздържали. Гласовете на представителите на ДПС, които не присъстваха на заседанието на комисията, са били преброени против преференцията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1203 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини