Борисов говори 50 минути с Обама

  • 30 ноември 2012 07:06

  • 1311
  • 0
Борисов говори 50 минути с Обама
©

Срещата между премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и президента на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият ще продължи 45-50 минути според предварителния график, съобщи “Труд”. Двамата ще разговарят в Белия дом във Вашингтон в понеделник (3 декември).

Сред темите, които ще бъдат обсъждани, са ролята на България в НАТО и приносът на страната ни към международните сили за сигурност в Афганистан, двустранното и регионалното сътрудничество, ситуацията на Балканите и обстановката в Близкия изток.

Дипломати обясниха, че целта на визитата е правителството да получи увереност, че в лицето на Америка България има партньор, който познава проблемите в региона. Сред важните теми, които ще бъдат засегнати, са енергийната сигурност на България, борбата срещу тероризма, сътрудничеството ни във военната област и възможностите за щатски инвестиции у нас.

Темата с тероризма е особено важна, тъй като властите ни все още не са обявили кой стои зад атентата на бургаското летище през юли, когато загинаха шестима израелски туристи и българският им шофьор. Няма и заподозрян, въпреки че бе изолирана ДНК и пръстови отпечатъци от атентатора самоубиец.

Заедно с Борисов за Вашингтон през Лондон летят министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов замина за САЩ още на 18 ноември и ще се върне с останалата делегация на 5 декември.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1311 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини