Шест партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

  • 29 ноември 2012 17:03

  • 6125
  • 16
Шест партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес
©

Според социологическо проучване на Института за модерна политика, шест партии щяха да получат места в парламента, ако изборите се провеждаха днес.

Националното представително изследване е проведено по метода на полустандартизираното face to face интервю в периода 1-8 ноември 2012 г. Изследването е проведено сред 1000 пълнолетни жители в 86 населени места в цялата страна. Данните сочат, че политическите партии, които биха намерили место в Народното събрание са: ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака" и РЗС, както и партията на Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22

За ГЕРБ биха гласували 26,1% от всички избиратели. Управляващите се радват на стабилна подкрепа, най-вече заради липсата на тяхна алтернатива в дясното пространство. След три години на власт се наблюдава и естествена ерозия на желанието да се гласува за ГЕРБ, но засега това не застрашава водещото място на партията.

21,1% от имащите право на глас пък биха го дали за БСП. В проучването се твърди, че може да се предположи, че това е максимална моментна мобилизация на левите симпатизанти и с оглед на дебатите около провеждането на националния референдум за ядрената енергетика, чийто инициатор всъщност е столетницата.

Въпреки скъсената разлика между БСП и ГЕРБ в сравнение с резултатите от предходните парламентарни избори левицата все още не съумява да се наложи като убедителна и печеливша алтернатива на управляващите.

ДПС отново би имало гарантирано място в Народното събрание с 4,9% от всички избиратели.

От създадените в последно време нови политически партии, шанс да има свое представителство в следващия парламент засега има политическа партия „Движение България на гражданите". Със своите 4,3% от имащите право на глас тази партия би била четвърта политическа сила в парламента.

За резултата на ПП „Атака" от 3,6% допринасял принципът на „скачените съдове" - вероятно общественият интерес около процеса за т.нар. „радикален ислям" в Пазарджик, полемиката в Кърджали около противопоставянето на ДПС ген. Делов да бъде обявен за почетен граждани, също наливат гласове в националистическата партия.

Според изследването в Народното събрание отново би намерила място партия РЗС на Яне ЯневЯне Янев Яне Георгиев Янев е роден на 22 април 1971 г. в Сандански.   Завършил е математическа гимназия, с 1,9% от вота на всички гласоподаватели.Способността на партията да мобилизира своите структури в предизборен период, както и допълнителния потенциал, който й дава обявената готовност да се яви на парламентарния вот през 2013 г. в коалиционна формула с формацията на Веселин Марешки, съдържат потенциал за разрастване.

С подкрепа около и под 1 процент са СДС, ДСБ и НДСВ, което предполага търсене на консолидация и успешни коалиционни формули, които биха позволили преодоляване на 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6125 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
o&k

2012.12.20 | 09:41

16
Ако иэборите бяха днес,в парламента щяха да вляэа 4,а не 6 партии.Тъпия драскач обаче не е чувал эа 4% бариера,а эа негов късмет не аэ съм му началник:)
!!!

2012.12.05 | 00:14

15
Вижте ги само тези стари муцуни -вече 20 години пълзят в НС и по различните министерства- а всъщност нищо полезно и положително не направиха за народа си - а само създадоха мизерия, бедност и безработица. И сега отново се нареждат на опашката за НС - за да ни експлоатират, манипулират и унижават - хора без морал и достойнство...

2012.12.01 | 19:46

14
Е няма как да има толкова глупаци,които да гласуват за ГЕРБ и за БСП!Просто не ми се вярва народа да не вижда,че си подават властта на къси пасове и никой не сме сменили от кукловодите през 1989.

2012.12.01 | 19:46

13
Ако искате мнението на народа, то е че 100% са за затвор. Целия "демократичен" избор, който уж имаме - не е избор, а насаждане на мнение.
Атакист

2012.12.01 | 19:44

11
Този институт с тъпо и нищо не значещо име иска да убеди хората, че 25 процента ще гласуват за ГЕРБ, защото окараха хорта до мизерия. Че 21 процента ще гласуват за БСП, които през 2005-2009 година окрадоха всичко което успяха и си приеха закон с който да се оправдаят? Искат да ни убедят, че за ДПС ще гласуват 4,3 % при полоцение, че на всички е ясно, че те имат не по-малко от 10 % от гласовете? Искат да ме убедят, че Волен Сидеров и Атака, които пълнят залите във всеки един град ще вземат само някакви си 3,6 %? Лъжат, че Кунева ще влезе в парламента? Това няма да стане освен ако няма манипулация в Информационно обслужване. Дори и гласове няма да и разрешат да си купи. Циганските гласове вече са резервирани за ГЕРБ. Защото което гето не гласува за тях ще бъде саборено или токът му ще бъде спрян. А онзи фалцетен истерик Яне къде го пъхате в парламента? Той е за затвора този. Фалшифицира подписка с 500 000 гласа и все още е на свобода? Живеем върху златна мина и тъмен в мизерия, адруги забогатяват на наш гръб? Толкова ли е заспал тоя народ?
Тервел

2012.12.01 | 19:45

12
Така е но просто повечето хора се възприемат обикновенно като " леви и десни " , тоест ще гласуват за БСП и ГЕРБ. Това не е само в България, но в световен мащаб. Независимо какви щети са нанесли ако въобще започнат да губят подкрепа, то ще бъде много бавно. Защо? Защото хората забравят, кой колко е наранил или е допринесил доста бързо. Подкрепата за другите партии идва обикновенно при някакво внезапно колосално събитие. Например рязка безработица - веднага се вижда че в Гърция популярността на Златна Зора, или каквито бяха там се качи. Реално управляващите могат да ни изтребят , без никакво съпротивление, стига да го правят достатъчно бавно. Както виждам се справят доста добре , от 9 милиона, с 90% българи, сме 7,2 милиона, с 84% българи. Ако тази промяна беше станала за 2-3 години, веднага щеше да има реакция, но тя стана за повече от 20 години. Бавен но много ефективен начин за унищожение на дадена държава. В днешно време най-силното оръжие е пропагандата и манипулациите, а не танковете и самолетите, но никой не го осъзнава...
Радо

2012.12.01 | 19:43

10
Кой ще гласува за Герб освен ако не е мазохист и обича да го бичуват с високи сметки и ниски доходи!
БЪЛГАРИЯ

2012.12.01 | 19:42

9
Само "ПП-Атака" - това е единственото решение за момента........

2012.12.01 | 19:42

8
Поне 4 от тези 6 партии са за затвора.
Ромбурак

2012.12.01 | 19:41

7
Кунева е за магистралата на курвите там им е мястото останалите без Волен ( Волен Сидеров президент ) са за затвора !
фалшифицирани избори

2012.12.01 | 19:41

6
В България изборите винаги са били фалшифицирани. Тези политически партии са създадени да обслужват и пазят заграбеното от комунистическите кланове и техните слуги от ДС, като милиционера Бойко Тиквата. Тези "проучвания" са насочени да подготвят тълпата за да не се изненада след фиктивните избори. Всичко е предрешено - българина ще го духа още няколко поколения докато не набере курай и не отстрани (насилствено) червените кланове и техните помагачи от администрацията на страната. Бърз народен съд и експроприация на ограбеното - това е нужно на България, не поредните фалшиви избори.
Георги

2012.12.01 | 19:40

5
И на изборите е като в магазина - избираш по опаковката, четеш етикета и накрая вътре един и същ боклук, ама какъвто е избора нарафтовете в магазина такъв е и на парламентрани избори. Купува се този с най голяма реклама. Много хора плюят Бойко, аз също този не е човек, ама и Станишев не е цвете! Но още повече казват така и предишните крадяха, и тези преди тях също, Бойко и асфалтира - значи ще гласувам за него. Въобще хората много интересно решават: все едно да имаш един психопат който изнасилва жертвата си една седмица и после я убива, и втори психопат който директно я убива, и ти казваш аааа втория е къде къде по човечен, може да го освободим !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини