Депутатите приеха на първо четене законопроект за запасите от нефт

  • 23 ноември 2012 09:55

  • 624
  • 0
Депутатите приеха на първо четене законопроект за запасите от нефт
©

Парламентът прие на първо четене законопроект за запасите от нефт и нефтопродукти.

Проектът предвижда да се обособят две отделни категории стратегически запаси от нефт и нефтопродукти - запаси за извънредни ситуации и целеви запаси, като разграничението е заради различния им правен статут. Запаси за извънредни ситуации ще се създават от частните икономически субекти, които се явяват задължени лица, и от Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", пояснява в мотивите си вносителят-Министерският съвет. Целеви запаси могат да се създават само от агенцията въз основа на решение на правителството по негова преценка.

Въвеждат се два метода за изчисляване на нивата на запасите за извънредни ситуации. Първият метод е въз основа на равностойността в нефт на вноса и вътрешнообщностните пристигания на нефтопродуктите, а вторият - въз основа на равностойността в нефт на потреблението им в страната през предходната календарна година. Общото количество на запасите се определя въз основа на по-голямата от двете величини - 90 дни среднодневен нетен внос и вътрешнообщностни пристигания, от които 30 дни за агенцията "Държавен резерв и военновременни запаси", или 61 дни среднодневно вътрешно потребление, от които 20 дни за агенцията.

Целевите запаси, в случай че Министерският съвет реши такива да бъдат създадени и поддържани, се включват в общото количество на запасите за извънредни ситуации, но имат специален статут, тъй като се създават и поддържат само от държавата и спрямо тях не могат да бъдат прилагани принудителни мерки. Изчисляването и определянето на техните нива е въз основа на равностойността в нефт на среднодневното потребление на нефтопродукти през предходната календарна година, се отбелязва в мотивите.

Последвайте канала на

БТА
624 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини