Желю Желев: Демократичните промени започнаха много преди свалянето на Живков

  • 18 ноември 2012 10:49

  • 1081
  • 1
Желю Желев: Демократичните промени започнаха много преди свалянето на Живков
©

По повод 23 години от първия демократичен митинг в България, в предаването "Неделя 150" по БНР д-р Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва, първият демократично избран президент на България, си спомни за събитията преди и след свалянето на Тодор Живков от власт.

"Демократичните промени започнаха много преди свалянето на Тодор Живков. На 16 януари 1988 година се появи Независимото дружество за защита правата на човека в град Септември по инициатива на Илия Минев. Това беше първото дружество, което се обяви срещу вътрешната политика на режима. Държавна сигурност ги разгони за една седмица. Но те за учудване на всички успяха много бързо да възстановят организацията си и да създадат клонове във Варна, Бургас, Мездра и други. За своя програма бяха провъзгласили защитата на всеобщата декларация за правата на човека. Другата организация, която се създаде беше Клубът за подкрепа на гласността и преустройството на България на 3 ноември 1988 година. В този Клуб се записаха 140 души за членове, имаше преподаватели, професори, студенти. Другото събитие, което говореше за възникването на реална политическа опозиция в България беше срещата с президента Митеран в началото на 1989 година. Същата година вече имаше 12 организации, с които започнахме да водим преговори за обединяване в единна опозиционна дисидентска организация", разказа Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1081 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Dissident

2012.11.18 | 20:59

1
Госин Желев назовете тези 12 Организации,за да се знаят от поколенията! Само бройката далеч не върши работа на Обществото, а и един поименен списък на участниците в тези 12 Организации е важен. Така да се блъскат в пространството някакви си н - на брой против тогавашния режим създали се Дружества и Организации би означаваало на Теория и Практика, че никакви поуки не са направени от този момент до ден днешен, който вече както се назовава е 23-ти поред.

Добави коментар

Водещи новини