Проф. Корнезов: Уседналостта не е задължителна

  • 13 май 2011 10:56

  • 660
  • 0
Проф. Корнезов: Уседналостта не е задължителна
©

След като Конституционният съд казва, че 12 месеца уседналост са противоконституционни, тук не правната, а елементарната човешка логика, изисква отпадането и на 10-месечната уседналост, заложена за предстоящите избори. В предложението, което съм направил, предлагам за предстоящите избори уседналостта да е три месеца. Това каза проф. Любен Корнезов от Коалиция за България, който представи своя законопроект за изменение и допълнение на изборния кодекс.


Конституционният съд обяви за противоконституционни 21 текста от изборния кодекс. По силата на закона за Конституционния съд, органът, който е приел този текст, тоест Народното събрание, трябва да поправи грешката си, заяви той.


Според него политиците са се вторачили около така наречената уседналост. „Конституционният съд обяви за противоконституционни текстовете за електронното гласуване, защото не гарантират тайната на вота. Обяви за противоконституционни текстовете, с които се намалява с една четвърт общинските съветници, както и конфискацията на депозитите”, посочи той.


Корнезов апелира - да бъде подкрепен неговия законопроект. Той посочи, че несъобразяването с решението на Конституционния съд, е нарушаване на самата Конституция.


Венецианската комисия за демокрация чрез право е формулирала принципите на европейското избирателно средство, сред които е всеобщото избирателно право. Не се препоръчва срокът за допустимото изискване за живеене в дадено населено място, да не превишава шест месеца.

Длъжни сме да се съобразим с това, което е казал Конституционният съд. Всички срокове над шест месеца, са противоконституционни. Затова Конституционният съд обявява за противоконституционно числото 12.

Изрично в мотивите си Конституционният съд посочва още, че самата уседналост не е задължителна, но ако се приеме тази уседналост тя може да бъде два – три месеца, но в никакъв случай не повече от шест месеца.

Последвайте канала на

Десислава Станева
660 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини