ГЕРБ към опозицията: Проблемът не ви е в дървата

  • 16 ноември 2012 09:35

  • 757
  • 1
ГЕРБ към опозицията: Проблемът не ви е в дървата
©

Ще запозная с мотивите на предложението, което сме направили към народното събрание. За последните 2-3 години от началото на мандата на управлението на ГЕРБ ръстът на потреблението на дърва за огрев, добивани от горските стопанства всяка година бележи ръст от 5 - 10 процента, а тази година се очаква да е 14%. Това каза от парламентарната трибуна председателят на Комисията по земеделието и горите в парламента Десислава Танева.

Разходите, свързани с добива, могат да се редуцират, като хората си добиват дървесината сами. МЗХ на шестмесичие да изготвя списък на цените за огрев на шестмесечие и той да се публикува, за да има прозрачност. По думите й политическите цели, които си е възложило правителството, са постигнати. Предлагаме Народното събрание да реши: подкрепя политиката и действията на правителството, свързани с осигуряване на дърва за огрев на населението съгласно действащата нормативна уредба, Министерство на земеделието и храните на шестмесечие да изготвя анализ на цените на дървата за огрев и на реализираните директни продажби на физически лица, който да бъде публикуван на електронната страница на министерството, Министерство на земеделието и храните да гарантира изпълнението на горскостопанските планове, за да се осигури задоволяване на потреблението на дървесина, заяви Десислава Танева.

Министърът на земеделието разпореди да се извадят от склад бракуваните от бракониери дърва и така се спаси положението миналата година. На вратата на всяко Горско стопанство е написана ясно цената и няма нито един кмет, който да се е оплакал, че списъците, които е дал за хората, които се нуждаят от дърва на преференциални цени, да не е изпълнен. А за останалите - вижте всички складове и пунктове - те са препълнени. Това каза депутатът от ГЕРБ Емил Димитров в отговор на обвинения от опозицията, че има райони, в които дървата не достигат.

Проблемът не ви е в дървата, а в това, че вдигнахте добива с 5%, а финансовите си постъпления се вдихна с над 25%, като повечето от тях останаха като чиста печалба. В България се отделят пати за пътна мрежа в горите. Има места, на които дървесината гние. Над 40 млн. лв. са отделени за пътища, за залесяване - над 20 млн.

Заплатите в горския сектор бяха най-ниските, a откакто са създадени шестте предприятия, заплатите са увеличени два пъти. Това се дължи на две неща: добро управление и спиране на кражбите. Драстичното намаляване на условията да се случва всичко това, водят до доби резултати.

Моля ако депутати или членове на семействата им са собственици на гори, да декларира това, за да няма конфликт на интереси и да стане ясно кой чии казусу защитава, заяви Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за. Според опозицията няма добро законодателство за управлението на горите. Дългата зима даде възможност на хората да разберат, че тази година трябва да се вземат по-сериозни мерки. Не е вярно, че проблемът с дървата за огрев е решен. Вие живеете в паралелен свят - кметът на Момчилград писа писмо, че дървата не достигат. А това са хора, които живеят в горски райони.

Направихте схеми за източване на един от най-богатите ресурси - горите на българия. Създадохте местни търговци, които са мести активисти. Целият родопски масив изпитва недостиг на дървесина. Първо, вдигнахте цените, а после фиксирахте цените на добитата дървесина. А къде е добитата дървесина? Тя отиде в Гърция, защото закона го

Последвайте канала на

757 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Стефан К.

2012.11.16 | 12:22

1
Проблемът им е, че настана глад, няма далавери, няма спонсори, няма пари. Те затова са толкова освирепяли, странно защо и Костов изпадна на тяхното ниво, с какво го стресна Марковска толкова...

Добави коментар

Водещи новини