Тютюнопроизводителите: Не сме доволни от цените на тютюна

  • 13 ноември 2012 12:03

  • 1126
  • 0
Тютюнопроизводителите: Не сме доволни от цените на тютюна
© Getty Images/Guliver

До момента на пазара освен Булгартабак няма кой друг да купува сорта "Вирджиния". Имаме подозрение за картелно споразумение между фирмите на пазара, но не можем да го твърдим със сигурност. Симптом за това е, че 5 фирми стартира с едни и същи цени за изкупуването му, не само през тази година, но и в предишни. Това заяви Асен Кичуков от Асоциацията на тютюнопроизводителите.

Сортът "Басма" започна да се изкупува преди останалите, може би, защото се произвежда по-малко от останалите сортове. Отбелязваме едни цени, които са по-ниски спрямо миналата година. Искам да отправя един апел към търговските фирми, които са на пазара за изкупуването му, нека го оценят подобаващо, каза още Кичуков. Той бе категоричен, че българските производители не сме имали такова качество на тютюна "Вирджиния" до този момент, а цените за изкупуването му са ниски. 

"В североизточна България също стартира изкупната кампания на тютюна, но цените не отговарят на вложените средства от производителите.  Доста от консумативи са скочили, а цената на тютюна е на същото равнище", заяви тютюнопроизводителят Фикрет Бекир. Той заяви, че през последните години винаги са казвали да се обръща внимание на качеството. "5 лева трябва да е цената на килограм "Каба Кулак", а започнаха от 3,80 лв. Има 4-5 фирми в региона и не сме доволни от изкупните цени. В Гърция цената е 10 лева, а в България тавана е 6 лева. Като тука една и съща фирма купува и от двете страни тютюн от една сортова група, но на различни цени", категорични са от Асоциацията.

Около 200 000 работят като тютюнопроизводители на територията на страната. На половина е спаднало производството спрямо 2009 година. От асоциацията са категорични, че не искат фирмите да компенсират ниския добив, а да оценят високото качество на тютюна. 5% от родните тютюни захранват България, останалите се пласират извън страната.

Например в Румъния един земеделски производител получава 500 лева на декар. От Асоциацията не знаят как съседката ни се е договорила с ЕС, но това е факт. Друг прецедент е, че само в страната ни не се ползва безакцизни горива от земеделците, а те се принуждават да ходят при свои познати в съседните страни с туби.

Последвайте канала на

1126 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини