Дончев: България е много добре подготвена за преговорите с ЕК

  • 12 ноември 2012 16:19

  • 522
  • 0
Дончев: България е много добре подготвена за преговорите с ЕК
© Булфото

България влиза в преговорите с ЕК за следващия програмен период много добре подготвена.

Това заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник на пресконференция, която е в рамките на представянето на официалната позиция на Европейската комисия относно разработването на Договора за партньорство и програмите, които ще бъдат финансирани с фондовете на ЕС в България за новия програмен период. Представянето ще даде началото на преговорите на страната ни с ЕК за областите на финансиране на оперативните програми, които ще се изпълняват у нас в периода 2014-2020 г.

В отговор на въпрос министър Дончев каза, че съществуват известни разлики във вижданията с европартньорите на ниво инвестиционни приоритети. Той поясни, че ще бъде обсъден въпросът за това да има инвестиции от Европейския фонд за регионално развитие в пътища втори клас само, ако те водят до транспортен коридор. Като тема, по която предстоят разговори, министър Дончев отбеляза инвестициите в културно-историческото наследство. По думите на министъра секторът туризъм формира 12 процента от БВП на България, а специализираният туризъм е подценен отрасъл и затова страна ни ще настоява за възможност да бъдат финансирани в достатъчна степен подобен тип разходи.

По отношение на потенциалните различия между България и ЕС, генералният директор на ГД "Регионална политика" Валтер Дефа посочи, че от гледна точна на общността най-важни са онези коридори, които свързват страната ни с останалата част на ЕС и дори извън ЕС. Това е във ваш интерес, защото за развитието на икономиката е необходимо тя да се ориентира към износ и стопанската дейност да се интернационализира, допълни Валтер Дефа. Това, което иска България да постигне в областта на културното наследство и туризма, трябва да е част от стратегически план за растеж и разкриване на работни места, смята Валтер Дефа. Ако тези действия издържат теста на Стратегията "Европа 2020", то тогава тези мерки ще бъдат логичнии ще бъдат включени в следващия програмен период, заяви Дефа.

Дефа съобщи, че разпределението на средствата за следващия програмен период ще се знае, когато държавите - членки на ЕС, са подписали споразуменията си с ЕС. Сред важните въпроси по отношение на средствата, на които страната ни ще разчита за следващия програмен период, той открои наличието на административен капацитет, както и това да е налице правна и съдебна среда, която да позволява правилно и успешно изпълнение на програмите.

Последвайте канала на

БТА
522 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини