Вселенският патриарх Вартоломей ще води опелото за Максим

  • 08 ноември 2012 08:28

  • 2717
  • 1
Вселенският патриарх Вартоломей ще води опелото за Максим
©

Вселенският патриарх Вартоломей пристига в България и ще води опелото на българския патриарх Максим в "Св. Александър Невски". Този ритуал е бил изпълнен и при поклонението на починалия руски патриарх Алексей.

До 10 часа утре миряните ще могат да имат достъп по катедралата. Все още не е ясно колко българи ще изпратят в последния му път своя патриарх. В Сърбия 2 млн. души се преклониха пред паметта на Павле, каза пред БТВ богословът Ангел Воденичаров. Според семинариста ще има няколко шествия с богомолци, които ще отидат в Троянския манастир, където патриархът ще бъде погребан. По време на погребението се маха патриаршеската корона и се поставя монашеско було и броеница, а лицето на Максим ще бъде покрито с покров.

Богословът Ангел Воденичаров разкри, че няколко дни след като копието на иконата „Достойно есть“ е била осветена е станало чудо. По донесената в България икона са се появили червени петна, но няма данни за кървави сълзи, каквато информация се появи наскоро. По отношение на идеята патриарх Максим да бъде канонизиран за светец Воденичаров припомни, че процедурата зе изключително сложна. Години след смъртта трябва да са се случили чудеса, а след отваряне на гроба на определения за канонизация трябва да има благовоние и тялото да бъде нетленно.

Последвайте канала на

Novini.bg
2717 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
мисията невъзможна

2012.11.08 | 21:06

1
ЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ: 1) Николай Пловдивски специализира в Москва – т.е. в КГБ ! ! ! ? ? ? Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност ! ! ! ? ? ? Николай е скандална личност и обединител не може да бъде. 2) Гавриил Ловчански e на 62 години и също е специализирал в Москва от 1986 до 1991 - т.е. в КГБ и се счита за представител на руското лоби ? ? ? ! ! ! 3) Амвросий Доростолски е бил в „Алтернативния синод” и се счита за разколник, но НЕ се води на отчет в ДС. На 70 години е и имал здравословни проблеми. Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност 1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите "Ковачев" и "Владислав". 2. Игнатий – Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски. 3. Дометиан – Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев. 4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС. 5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо. 6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция. 7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи. 8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов. 9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС. 10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома. 11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи.

Добави коментар

Водещи новини