Нов тролей свързва метрото и кв."Стрелбище"

  • 07 ноември 2012 17:56

  • 2298
  • 0
Нов тролей свързва метрото и кв."Стрелбище"
©

Ново тролейбусно трасе ще свързва столичните квартали "Стрелбище" и "Гоце Делчев" с втория лъч на метрото. Това гласува транспортната комисия в Столична община днес, а в четвъртък ще се гледа от сесията на градския парламент. Тролеят ще тръгва от ул."Петко Тодоров", ще минава по "Бяла Черква", бул."Арсеналски", ще завива по бул. "Черни връх" и ще довежда хората до метростанция "Европейски съюз", обясни главният архитект на София Петър Диков, пише Стандарт Нюз.

Ще се прави и ново трасе за трамвая, който идва от бул. "Христо Ботев", минава през Петте кьошета и завива по бул. "Скобелев". Релсите в подлеза на НДК ще бъдат премахнати. Сегашното временно трасе, което минава под прозорците на сградите по бул. "Скобелев", също ще се премахне. Новите трамвайни релси ще се изместят в средата на булеварда, като за целта част от тунела ще се покрие. Така минаващите мотриси няма да пречат на живеещите наблизо. Трамваят ще стига до кръстовището с "Патриарх Евтимий" и ще завива по "Витошка" в посока към Южния парк. При ул. "Бяла Черква" в посока към басейна Спартак ще се строи нова трамвайна линия.

В същото време автомобилите, които навлизат в подлеза на НДК ще могат да правят десен завой към бул. "Черни връх".
Цялата тази реконструкция ще струва около 3.5-4 млн. лв., прогнозира архитект Диков. Столична община ще направи всичко възможно тръжните процедури да приключат до февруари и най-късно през март да започне строителството, което да свърши за четири месеца.

Част от реконструкцията на транспортните трасета при Петте кьошета ще се поеме от фирмата, която ще ремонтира бившето военно НДК и пригаждането му в Софийски районен съд. Държавата отпусна 15 млн. лв. на правосъдното министерство за целта. Четири фирми подадоха оферти за изпълнение на проекта на 1 ноември. Моята прогноза е, че фирмите ще предложат по-ниски оферти и ще останат средства за инфраструктура от предвидените 15 млн. лв., каза Диков.

Последвайте канала на

2298 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини