Андрей Райчев: Църквата може да се изправи пред морален разпад

  • 06 ноември 2012 08:05

  • 2777
  • 2
Андрей Райчев: Църквата може да се изправи пред морален разпад
©

Църквата може сега да рухне морално, главно по повод на това, че църквата не участва в живота на обществото, предупреди социологът Андрей Райчев.

"В момента има страшен духовен дефицит. Голяма част от тези хора не смятат, че трябва да се занимават с живота на миряните, а само с връзката между живота и отвъдното. Болшинството от тези хора са плод на друга политическа ситуация и не могат да се променят", каза Райчев. Митрополит Дометиан е един от малкото митрополити, които са запазили моралната си чистота, друг е Гавраил Ловчански и сред тях трябва да се търси новият глава на православната църква, препоръча социологът.

Пловдивският митрополит Николай е най-голямото нещастие на църквата, каза Райчев. "Там се чуват ужасяващи неща за скъпи часовници, скъпи автомобили и лепене на тапети върху иконите. Това не трябва да се случва", предупреди Райчев.

Единството на църквата не е застрашено, но е заплашен авторитетът, каза социологът. За разлика от своите наследници патриарх Максим направи така, че църквата да не се разпадне по време на разкола с патриарх Пимен. Той предпочете да не коментира ситуацията и така съхрани единството, в противен случай църквите щяха да бъдат колкото БЗНС-тата, каза Райчев.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
2777 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
1

2014.10.07 | 14:57

2
Този Андрейчо да се скрие и поне в този момент да не изказва тъпите си мнения.
Бай Онзи

2014.10.07 | 14:57

1
За мен този на снимката е психично болен,никога и в нито едно интервю не се е държал нормално.Този е луд за връзване.

Добави коментар

Водещи новини