Ямбол почисти коритото на Тунджа

  • 05 ноември 2012 07:53

  • 1298
  • 0
Ямбол почисти коритото на Тунджа
©

Община Ямбол почисти коритото на река Тунджа и ремонтира шлюзовете по европейски проект за над половин милион лева.

Превантивните действия бяха извършени точно навреме преди големите дъждове и това помогна Ямбол да не бъде наводнен, информира БНТ.

Повече от 20 години коритото на реката не е чистено в рамките на града, а през 2010 година от топенето на снеговете нивото на водата беше на критичните 50 см от преливане и имаше реална опасност от наводнение. Това накара общината да разработи проект и с европейски средства да премахне най-големите прегради, да ремонтира шлюзовете и да укрепи дигите.

"Една по-висока вода застрашава пътното платно и реката започва да се движи неконтролирано. При изпълнението на този вид съоръжение нещата се преодоляват", каза инж. Иван Влахов от "Напоителни системи" – клон Средна Тунджа.

Извън проекта община Ямбол инвестира и общински средства в почистването на Тунджа.

"Сега се налага да разширим обхвата на проекта с наши средства, така че да се получи цялостният ефект - проводимост на коритото в градската част, това, което минава покрай жилищните квартали и индустриалната зона", поясни Георги Славов, кмет на община Ямбол.

Ефектът от извършения ремонт ще се види през есента и след зимата, но е факт, че при последните проливни дъждове Ямбол нямаше проблеми с наводнени улици и къщи край реката.

Последвайте канала на

1298 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини