"Подкрепа": Частните пенсионни фондове са пирамиди

  • 05 ноември 2012 07:10

  • 3120
  • 2
"Подкрепа": Частните пенсионни фондове са пирамиди
©

Частните пенсионни фондове са като пирамидите от 90-те години. Ще гръмнат, когато дойде време да плащат пенсии от активите си, които нищо не струват, заяви вицепрезидентът на КТ " Подкрепа" Димитър Манолов, цитиран от в. Преса.

Ако се вгледаме в какво инвестират средствата, ще ни настръхнат косите, продължи той. Пенсии от т.нар. универсални фондове трябва да започнат да се плащат през 2020 година. В тях по индивидуални партиди влизат 5% осигуровките на всички, родени след 31 януари 1959 г. На останалите цялата вноска за пенсия от 17,8% отива в солидарния първи стълб на пенсионната система в НОИ.

Навсякъде по света има катастрофа на капиталовите системи, заяви още Манолов. "Подкрепа" предложи официално на последния тристранен съвет вноските от втория стълб да се прехвърлят към солидарния. Целта е да се стабилизира държавното обществено осигуряване, чието финансово здраве е силно разклатено-дефицитът е 1,9 млрд. лева. Според синдикалисти и икономисти хората у нас сами трябва да решат какво да се прави с вече натрупаните им средства-дали да да продължат да участват в частен фонд или да ги прехвърлят изцяло в НОИ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3120 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Млад Категориен Пенсионер

2012.12.07 | 23:36

2
,,Плащаш си висшето образование и се пенсионираш на 50 като категориен работник. Получаваш намалена пенсия от НОИ, защото си внасял в задължителен пенсионен фонд, който не може да ти изплаща каквото и да било преди да достигнеш пенсионната възраст за трета категория. Съгласно КСО вноски по партидата ти спират да постъпват, но и фондът не ти връща парите - инвестира ги, както намери за добре!,.. та си мисля колко ли трябва да е доходността му, за да може изобщо да изплаща нещо в необозримо бъдеще след приспадане на разходите за обслужване на партидата ми..е, само още 10-15 годинки с намалената пенсийка от НОИ...
dim

2012.11.07 | 08:29

1
Мутрите в народното събрание от около 20 години създават само пирамиди от които да смучат пари ,а народа кучетата го яли!!

Добави коментар

Водещи новини