Първи експертизи на взривилия се бургаски трафопост

  • 31 октомври 2012 20:38

  • 870
  • 0
Първи експертизи на взривилия се бургаски трафопост
©

Загрято до 600 градуса масло е счупило един от предпазителите на трансформатора в жилищния блок в центъра на Бургас. Това са първите резултати от назначените експертизи, предаде БНТ.

На 16 октомври взрив на трансформатора едва не събори кооперацията.

В направените електротехническа и химическа експертизи като причина за взрива се посочва серия от къси съединения в намотките на трансформатора, в резултат на което маслото е започнало да кипи.

Това е предизвикало спукване на един от високоволтовите предпазители, откъдето излиза голямо количество маслени пари, и в комбинация с кислорода от въздуха се е образувала взривна смес, обясни Красимира Кателиева, говорител на Окръжна прокуратура в Бургас.

Тази експертиза потвърждава една от първите версии на разследващите, че става дума за отделени газове от самия трансформатор.

Заключението на втората експертиза е, че наличното в трансформатора масло се е било загряло до 600 градуса по Целзий, което е температура много над максимално допустимата, разказа Кателиева.

Прокурор Кателиева каза, че взетите кръвните проби за алкохол от дежурните електротехници на ЕВН, които са влизали в трафопоста час преди взрива, са отрицателни.

До дни се очаква да излязат и резултатите от останалите експертизи на злополучния трансформатор.

Последвайте канала на

870 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини