Патриарх Максим навършва 98 години

  • 29 октомври 2012 07:52

  • 688
  • 0
Патриарх Максим навършва 98 години
© Булфото

За 98-ия рожден ден на българския патриарх Максим от 9.30 ч. в храма "Св. Александър Невски" ще бъде отслужена Съборна света литургия, а след нея ще има и благодарствен молебен за здравето на Негово светейшество. Това съобщиха от Светия синод на  Българската православна църква.

Празничната литургия и молебенът ще бъдат отслужени от  български архиереи, от представители на поместните православни  църкви, дошли у нас за честванията на 130-годишнината от  полагането на основния камък на патриаршеската катедрала "Св.  Александър Невски", за 100-годишнината от построяването на храма и за 98-ия рожден ден на българския патриарх Максим. В  църковните служби ще участват и духовниците от Света гора, които донесоха на 27 октомври от Атон копието на чудотворната икона  на Пресвета Богородица "Достойно есть". То ще остане завинаги в  храма - за покровителство и поклонение на православните  християни.

Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село  Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков.  Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г. През 1938  г. постъпва в Богословския факултет на Софийския университет  "Св. Климент Охридски". През декември 1941 г. в параклиса на  Богословския факултет става монах с името Максим.

На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх на БПЦ с 98 гласа "за" от 101 гласували. Според устава на БПЦ  патриархът е едновременно и Софийски митрополит.  За 90-ия рожден ден на патриарх Максим през 2004 г.  президентът Георги Първанов му връчи орден "Стара планина" -  първа степен. Отличието беше присъдено за големите му заслуги в  духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на  делата на БПЦ и за 90 години от рождението му.

Последвайте канала на

БТА
688 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини