Возим се в над 80 000 опасни асансьори (видео)

  • 23 октомври 2012 14:10

  • 1010
  • 2
Возим се в над 80 000 опасни асансьори (видео)
©

На пресконференция главният секретар на Българска асансьорна асоциация Николай Маринков заяви, че наредбата за безопасна експлоатация на съоръженията, която се подготвя в Министерския съвет, по начина, по който е написана, няма да проработи.

По думите му наредбата е написана така, че сроковете за ремонт са не до определена дата, а след тази дата. "Всъщност срок няма и никой няма даде пари, за да бъде направен ремонтът, след като няма краен срок. Предложените промени са само заради това, защото преди година нашият бранш се възпротиви на неравнопоставеното положение, в което са поставени различните фирми. Най-накрая трябва да се вземат мерки срещу старите асансьори, защото в цяла Европа няма съоръжения в такова състояние. Това, което със сигурност ще влезе в сила от тази наредба е първият й член, който забранява ползването на подизпълнители в нашия бранш. Това е пълен абсурд и противоречи на Конституцията, както и на договора за създаване на Европейската общност", посочи Маринков.

Според него с това се цели единствено няколко фирми в бранша да бъдат облагодетелствани, а други - смачкани. "Цели се фирми да бъдат държани в постоянно подчинение и послушание от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. От началото на годината от държавната инспекция обикалят асансьорите и налагат глоби, ако няма стикери. Това е пълен абсурд, защото това не е най-важното в случая. Асансьорите са толкова стари, че не се знае и не се проверява дори дали спирачките им работят. Ако бъдат проверявани както трябва, в България трябва да бъдат спрени над 80 000 опасни асансьори. Голяма част от тях са на 30-40-50-60-до 90 години. Това е транспортното средство, което превозва най-много хора ежедневно у нас. Никой обаче не ползва автомобил на 50 години. Спирането на остарелите асансьори и принуждаването на хората да дават доста пари за ремонт в този момент, според нас не е редно", категоричен бе Николай Маринков.

От Асоциацията предлагат да се кандидатства за вкарването на новите асансьори в европейски програми за енергийна ефективност, което по думите на Маринков ще спести около 45 млн. лв. на домакинствата от сметките им за ток. "Ако с европари се плати 50% от подмяната на асансьорите, това ще реши проблема - сигурността ще бъде подобрена, а хората ще спестят доста пари. Останалата част от парите за подмяна ще трябва да платят собствениците на етажната собственост", каза още главният секретар на Българската асансьорна асоциация. Според него това ще струва на семейство 5-10 лв. месечно на семейство за период от 10 години.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1010 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
илайжа отис

2013.09.19 | 03:01

2
тези шпинги като ги слушам ми се струва ,че случайно са попаднали в асансьорния бранш ,и вече залязват ,ЗАТОВА МАЙ СЕ НАПЪВАТ ДА НЕ ПОТЪНАТ ,айде нема смисъл ,който е купил от тях не е повторил,ЩО ЛИ
селянин

2012.10.23 | 15:59

1
Топломерите трябва да се сменят всяка година,водомерите на 2,асансъорите на 3,прегледи на автомобилите на 6 месеца.Всички задължително на лекар всеки месец.Няма да се наядат.Ако някоѝ има още идеи може да допълни.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини