Експерт: Асансьорите могат да бъдат опасни, ако не се поддържат

  • 23 октомври 2012 09:58

  • 779
  • 1
Експерт: Асансьорите могат да бъдат опасни, ако не се поддържат
©

Валентин Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация постави в „Преди всички“ проблема с нуждата от ремонти, модернизация и постепенна подмяна на асансьорите.

"За безопасна експлоатация е нужен постоянен технически контрол. Асансьорите могат да бъдат опасни, ако не се поддържат. Браншът не е нещо извън останалата част от икономиката. Както се твърди, че една трета от икономиката ни е в сивия сектор, това засяга и нас. Има фирми, които не изпълняват задължения, не плащат данъци и осигуровки, не издават фактури.

Асансьорите трябва да влязат като част от проектите за саниране. Да се направи пълно обследване, да се анализират резултатите и да се планират следващи стъпки. Това трябва да се направи от държавната администрация. Трябва да се има предвид, че нашият бранш е функция от строителството на сградите.

Между 80 и 100 хиляди асансьори са поставени преди 1990-а година. Общо в България са около 120 хиляди. Има асансьори и на 80 години. Не искаме да натоварваме хората с допълнителни разходи. В програмата за енергийна ефективност не са включени асансьорите. Трябва да се търси възможност поне половината от разходите да се поемат от европейски средства, за другата половина да се търсят нисколихвени кредити или други източници", заяви Маринков.

Последвайте канала на

Десислава Станева
779 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.10.23 | 10:58

1
Аман от акули-експерти.То не е саниране,то не са асансъори,топломери и подобни идиотщини ,който се обличат в закон от лобита в парламента.Саниране-над 1.5 млрд като кредитиране през банките.Още толкова от асансъорите(50 хиляди бр.Х 40-50 хиляди за брой).И все европата го иска.Целта е да се изземе единственото,което имаме-жилищата.Като блока стане юридическо лице,съгл.ЗУЕС,апартамента ти се явява,като залог пред банката,т.е независимо,че имота е единствен може да бъде продаден,защото се третира,като ипотека.Вторият подводен камък-не можеш да го продаваш или даваш под наем,докато входа,респ.блока не се издължи на 100%.Допитайте се до грамотни юристи.

Добави коментар

Водещи новини