Показват на Пловдив как да планира транспорта си

  • 16 октомври 2012 20:51

  • 828
  • 0
Показват на Пловдив как да планира транспорта си
©

Обучение по транспортно планиране започна в Пловдив.

Курсът, който е част от европейски проект, ще продължи до края на седмицата. Експерти ще запознаят представителите на местната власт с това как да се справят с проблемите на трафика, градския транспорт и други трудности в сектора, съобщи БНТ.

Основна цел на обучението е да покаже на местните власти как да се справят с негативното влияние на транспорта върху околната среда и как да се елиминират шумът и замърсяването.

Европейските експерти ще представят пред българските чиновници схеми за намаляване на пътните инциденти и подобряването на екологичните показатели. Сред препоръките е изграждането на множество велоалеи.

Според експертите, градоустройственото планиране трябва да се прави така, че придвижването на хората да става по-лесно. Ако общественият транспорт е по-ефективен, няма да има толкова автомобили на пътя. Проблемът с трафика обаче няма да се реши с разширяването на инфраструктурата.

Ако планираме за повече автомобили, ще получим повече автомобили. Ако построим третата лента, ще получим 200 автомобила, вместо 100 и пак ще има задръствания, разказва Васил Златев от Енергийна агенция - Пловдив.

Европейските практики показват, че задръстванията спират, когато се даде възможност на хората да се движат пеша или с колело, категорични са експертите. По думите им обаче дори в Европа за това е било нужно време и търпение.

Последвайте канала на

828 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини