Ученички влизат със забрадки в клас

  • 16 октомври 2012 06:44

  • 2362
  • 4
Ученички влизат със забрадки в клас
©

Религиозни скандали тресат училища в Пловдив, след като се оказа, че е масова практика в няколко местни школа момичетата да влизат клас със забрадки, пише в. "Всеки ден".

Докато Комисията за защита от дискриминация решава дали забраната за носенето на кърпи е нарушение или не, в пловдивското ОУ "Пенчо Славейков" две момичета влизат в час с кърпи на главата. Учителите се оказват безсилни пред желанието на децата. Те многократно предупреждавали родителите, че това е забранено от вътрешния правилник на школото, но нямало ефект. В същото време преподавателите нямат право да не допускат момичетата в клас.

Една от забрадените - осмокласничката Сабрие Шаиб, пък е категорична, че няма да свали кърпата от главата си. Момичето обяснява, че това е нейната вяра и тя има право да я изповядва. Сабрие възнамерява да довръши средното си образование в Турция, където да отиде да учи ислям. "Каква да стана, като не ми дават право да уча - шивачка ли? Искам да се образовам, а се оказва, че дори нямам право да стъпя в клас", обяснява момичето. Директорката на училището Гергана Аврамова също опитала да убеди родителите да не пращат Сабрие със забрадка, но след като разговорите не дали резултат, я оставили така. В четвърти клас също имало няколко момичета със забрадки. Всички твърдят, че ги носят по свое желание и така се харесват.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2362 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Националист

2014.09.22 | 03:25

4
На тия мангали не трябва да им се позволява да ходят така по улиците на България, а да бъдат допускани облечени като нинджи в Българско училище и дума не може да става. Като им харесва да ходят както в Анадола да стягат куфарите и прав им път. В цяла Европа родителите протестират и не пускат децата си в един клас с мангали ( араби, цигани, турци, мароканци, пакистанци, индийци и друг вид маймуни). Редовно могат да се видят репортажи как родители протестират в Испания, Италия, Холандия. Пък и доста честа практика е и в България българчетата на не учат в крайните квартали заради циганите които са в тези училища. И е съвсем нормално родителите да протестират. Така че имаме една поговорка - всяка жаба да си знае гьола. Или по друг начин казано България за българите и мангалите в ......те си знаят .. ВЪН
Де го Ататюрк?

2014.09.22 | 03:24

3
Да можеше да види Кемал Ататюрк, щеше да се обърне в гроба. Но той е пипал със здрава ръка и никой не е смеел да гъкне, когато е въвеждал светски правила.
някой

2014.09.22 | 03:24

2
Като не искат да си свалят забрадките-вън от училище и да се спират детските надбавки, защото не ходят на училище. Като искат да си спазват ''шибаните'' религиозни правила да заминават в Иран, където ако си без този чохъл на главата рискуваш да те залеят с киселина или за Пакистан, където стрелят по 14-годишни деца в училищен автобус, защото не искат да го носят!!!
Българин в България

2014.09.22 | 03:24

1
Нямам нищо против забрадките и религията им,но да пресекът границата на България на запад, и да ходят където си искат!!!Министерството на образованието и другите "компетентни"органи да се активизират и да вземат адекватно отношение,че догановците ще сложат шалвари и забрадки и на техните деца!!!

Добави коментар

Водещи новини