Лиляна Павлова: 600 договора по програма „Регионално развитие” са рискови

  • 15 октомври 2012 14:56

  • 853
  • 0
Лиляна Павлова: 600 договора по програма „Регионално развитие” са рискови
©

"Около 600 договора по програма „Регионално развитие” са рискови и могат да бъдат прекратени",  каза пред журналисти в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

От 1 ноември Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) започва срещи с отделните общини, които имат такива проекти, за да се направи една реална преценка за изпълнението им. Ако те не са готови, могат да бъдат заменени с други проекти, които имат готовност, каза Павлова.

Тя изтъкна факта, че програма „Регионално развитие” върви добре като договорености, като до момента са договорени над 90 %. До края на годината те ще достигнат до 95 %. Остава обаче по-голямото предизвикателство, а именно разплащането. До две-три години след договарянето на проектите, средствата трябва да бъдат разплатени.

Министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена каза, че от началото на програмата досега е усвоен 1 млрд. лева от общо 3 млрд. лева. За следващата 2013 г. трябва да бъде усвоен още 1 млрд. лева. Затова е бил направен обстоен анализ за проектната готовност на принципа на светофара. 600 проекта попадат в червената светлина, което означава, че има притеснения за тях. Причините за закъсняването на проектите са най-различни като една голяма част от тях са забавянето на провеждането на тръжните процедури. Около 80-90 % от обществените поръчки се обжалват, което е висок процент, тъй като след това трябва да се изчака девет месеца. Сред най-рисковите проекти са тези за общинските болници. Предоставени са 140 млн. лева за ремонт на болници и за доставка на ново модерно оборудване. Договорите са одобрени още миналата година. От 31 кандидатствали общини само една е провела търг. Другите се бавят. Над 100 млн. лева са парите за дейности по деинституционализация за нови социални услуги за деца в риск, деца с увреждания, деца, лишени от родителски грижи. Тук също има забавяне, каза Павлова. Туристическите атракции също се забавят. Там са отпуснати над 200 млн. лева. 400 млн. лева са за градски комфорт. Там също се закъснява, добави Павлова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
853 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини